Kabinetchef Milquet blijft controverse uitlokken

Cedric Visart de Bocarmé (foto: Belga)

De komst van de Luikse procureur-generaal van Luik, Cédric Visart de Bocarmé, naar het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) blijft vragen oproepen. Dat moet blijken uit een bericht in de Franstalige krant La Dernière Heure van maandag.

Afgelopen maandag had minister Milquet nog verklaard dat de komst van Visart de Bocarmé naar haar kabinet een 'extra troef' betekende en geen probleem inhield.

Ze voegde er aan toe dat de aanbeveling van de Hoge Raad voor de Justitie (HRJ) om een verbod in te stellen op de detachering van leden van het openbaar ministerie naar kabinetten buiten dat van Justitie, niet in wetteksten werd omgezet.

Volgens La Dernière Heure heeft de HRJ in mei 2009 een scherp advies uitgebracht voor Visart de Bocarmé. Aanleiding was een zaak uit de periode waarin hij procureur des konings in Namen was.

De HRJ meende dat hij een voorkeursbehandeling had gegeven aan de overleden advocaat Paul Maudoux, die werd vervolgd in een zaak van valsheid in geschrifte en verduistering in een curatele. Visart de Bocarmé had een buitenvervolgingstelling uitgesproken, omdat de fraude volgens hem verjaard was.

De krant schrijft dat dit een probleem met zich mee zou kunnen brengen indien Visart de Bocarmé de minister van Binnenlandse Zaken zou moeten vervangen binnen het Ministerieel Comité voor inlichtingen en veiligheid. Hij zou daarvoor een vrijstelling van bevoegdverklaring veiligheid bij het nationaal veiligheidsorgaan moeten vragen en het zou niet zeker zijn dat hij die ook zou krijgen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud