Kamer hoort oud-topman auditcomité niet

De Samblanx wordt voorlopig niet gehoord in de Kamer. - BELGA ©BELGA

De Kamercommissie Binnenlandse Zaken gaat de opgestapte topman van het federale auditcomité, Michel De Samblanx, voorlopig niet horen. N-VA drong daarop aan, maar de meerderheid wil het antwoord afwachten van de ministers. De Samblanx toonde zich bij zijn ontslag ontgoocheld over de tegenwerking tegen de controle op de overheidsdiensten.

Het ontslag van de voorzitter van het auditcomité van de federale overheidsdiensten, Michel De Samblanx, krijgt voorlopig geen staartje in de Kamer. De Samblanx stapte eind vorig jaar op, ontgoocheld door de tegenwerking vanuit de administraties tegen het controleorgaan en de politieke onverschilligheid over het thema. 'Ik heb tot driemaal toe aan de premier een onderhoud gevraagd. Maar ik heb nooit een antwoord gekregen,' klonk het toen. 

Voor N-VA de aanleiding om hem te horen in de Kamer, vond Koenraad Degroote van oppositiepartij N-VA. De meerderheid ging daar echter niet op in. 'Er zijn verschillende vragen ingediend, onder meer aan de premier en aan staatssecretaris Hendrik Bogaert', verduidelijkt CD&V-Kamerlid Jenne De Potter. 'We willen meneer De Samblanx gerust horen, maar het lijkt ons nuttig eerst hun antwoorden af te wachten.'

Degroote vreest echter dat van uitstel afstel komt. 'Wat kunnen die ministers nu zeggen over zijn uitlatingen en frustraties? De Samblanx hier horen, in een objectief forum, behoort net tot onze controlefunctie als parlementsleden', argumenteert De Groote. Gezien de achterstand bij de parlementaire vragen, krijgt hij 'de indruk van een doofpotoperatie'.

Klopt niet, bijt De Potter nog terug. 'De vraag van N-VA'er Ben Weyts staat bijvoorbeeld morgen al geagendeerd. Wij willen iedereen horen, afstel is niet de bedoeling.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud