Kamer kiest Dewael als voorzitter

Patrick Dewael (Open VLD) in de Kamer. ©BELGA

Patrick Dewael (Open VLD) is in de Kamer verkozen als tijdelijke voorzitter. Egbert Lachaert volgt hem op als Open VLD-fractievoorzitter.

Eerder op de dag hadden Tinne Van der Straeten (Groen) en Servais Verherstraeten (CD&V) hun kandidatuur voor het voorzitterschap ingetrokken. De groenen en christendemocraten gaven daarna openlijk hun steun aan Patrick Dewael. 

Een van de gevolgen daarvan is dat Vlaams Belang geen van de drie ondervoorzitters van de Kamer mag leveren. Het reglement bepaalt dat de drie grootste fracties de ondervoorzitter van de Kamer leveren, behalve als de parlementsvoorzitter al uit een van die partijen komt.

Doordat die voorzitter wordt geleverd door een kleine partij - Open VLD - worden de drie ondervoorzitters een Franstalige socialist, een N-VA'er en iemand uit de groene fractie. Het Vlaams Belang is de vierde fractie in de Kamer. 

Ruime steun 

Valerie Van Peel (N-VA) bleef door de terugtrekking van de andere kandidaten over als de enige tegenkandidaat van Dewael. Hij wint met 101 stemmen het pleit van Van Peel, die 41 parlementsleden achter zich kreeg. De stemming gebeurde geheim, maar de cijfers suggereren dat alleen de N-VA en het Vlaams Belang - die samen 43 zetels tellen - voor Van Peel stemden.

Dewael had zich initieel evenwel geen kandidaat gesteld. Hij leek eerst te willen aftoetsen bij de andere partijen of hij genoeg steun kon krijgen om zich dan alsnog aan het begin van de zitting kandidaat te stellen.

Vlaams Belang

Dewael leidde de eedaflegging al als oudste Kamerlid. Hij maakte zo bij de Franstalige parlementsleden een goede beurt door te vermijden dat het Vlaams Belang-Kamerlid Dries Van Langenhove hem op het spreekgestoelte zou flankeren.

Dewael deed dat door vanop zijn eigen zitje in de Kamer en niet vanop het spreekgestoelte van de voorzitter de zitting te leiden, waardoor ook van Langenhove moest blijven zitten.

De regels van het parlement schrijven voor dat het jongste Kamerlid, in dit geval Van Langenhove, de voorzitter moet assisteren bij de eedaflegging.

Definitieve voorzitter 

Dewael is voorlopig voorzitter. De definitieve voorzitter wordt gekozen bij de regeringsonderhandeling. De post van parlementsvoorzitter maakt samen met de ministerposten deel uit van de te verdelen mandaten. Zolang de zoektocht naar een federale regering vast zit, blijft Dewael dus Kamervoorzitter.

Na de plenaire zitting kiest Open VLD een nieuwe fractievoorzitter in de Kamer, ter opvolging van Patrick Dewael. Zo goed als zeker wordt dat Egbert Lachaert.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect