Kamer vraagt regering patiënten met long covid te erkennen

Van de 3 miljoen met corona besmette Belgen voelen 600.000 de impact van het virus langer dan vijf weken. ©Photo News

Patiënten die na een covidbesmetting lang met klachten kampen, vinden vaak moeilijk de gepaste zorg en erkenning. Het parlement vraagt de regering een formeel kader te scheppen voor long covid-patiënten.

Het parlement heeft donderdagnacht een voorstel tot formele erkenning, betere opvolging en volwaardige ondersteuning van langdurig zieke covidpatiënten goedgekeurd en vraagt de regering zo een kader te scheppen voor de fysieke en mentale langetermijngevolgen van besmet geraakte volwassenen, jongeren en kinderen.

Biostatisticus Geert Molenberghs (KU Leuven) stelde eerder deze week dat van de 3 miljoen met corona besmette Belgen 600.000 de impact van het virus langer dan vijf weken voelen en 300.000 ruim vijf maanden ziek zijn. Vaak hebben long covid-patiënten een lange en multidisciplinaire revalidatie - bij meerdere dokters - voor de boeg en daar is ons gezondheidssysteem niet aan aangepast. Long covid-patiënten getuigden vorige week dat het moeilijk is erkenning te krijgen voor hun probleem en gepaste hulp te vinden.

Post-Covid

Als de regering langdurig zieke patiënten zou erkennen, kunnen ze de juiste zorg op maat krijgen om chronisch wordende klachten te vermijden. Met die erkenning zouden ook middelen vrijkomen om zorgverstrekkers, artsen, werkgevers en patiënten beter te informeren en te sensibiliseren over long covid.

Als we deze golf van chronisch zieken niet goed verzorgen en geen gehoor geven aan de noden, zal dit niet alleen zwaar wegen op ons gezondheidszorgsysteem, maar ook op de economie, want het gaat veelal om mensen die nog actief zijn op de arbeidsmarkt.
Ann Li
Medeoprichtster van patiëntenvereniging Post-Covid

Ann Li en Els Duflos richtten de patiëntenvereniging Post-Covid op om aandacht te vragen voor langdurig zieke coronapatiënten. De vereniging telt al 1.000 leden. ‘Als we deze golf van chronisch zieken niet goed verzorgen en geen gehoor geven aan de noden, zal dit niet enkel zwaar wegen op ons gezondheidszorgsysteem, maar ook op de economie, want het gaat veelal om mensen die nog actief zijn op de arbeidsmarkt', aldus Li, die ook met covidklachten kampt. Ze vragen om 6 mei uit te roepen tot nationale dag voor mensen met langdurige covid.

Donderdag liet de Europese Commissie weten dat ze in het najaar werk zal maken van Covid-19-medicijnen voor covidpatiënten met langetermijnklachten. 'Ondanks de vaccinatie zullen nog altijd mensen ziek worden en kampen met de gevolgen van langdurige covid', zei Eurocommissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud