Advertentie

Kamercommissie stemt voor herziening grondwet

Klimaatactiviste Anuna De Wever (tweede van links) applaudisseert na de beslissing van de commissie. ©BELGA

In de Kamer is een eerste stap gezet om artikel 7bis van de grondwet te herzien, zodat een klimaatwet in de grondwet kan worden verankerd. De tweede stap - een tweederde meerderheid in de plenaire vergadering - mislukt wellicht.

De Kamercommissie voor de Herziening van de Grondwet heeft dinsdag de aanpassing aan artikel 7bis van de grondwet goedgekeurd. Volgens de initiatiefnemers moet dat het mogelijk maken een steviger klimaatbeleid te voeren.

De stemming gebeurde zoals verwacht met 9 stemmen voor en 8 stemmen tegen. De N-VA en regeringspartijen Open VLD en CD&V stemden tegen. Donderdag volgt de stemming in de plenaire Kamer.

De tekst die dinsdag groen licht kreeg, voegt een paragraaf toe aan artikel 7bis van de Grondwet. Die paragraaf schrijft voor dat overheden samenwerken aan een doeltreffend klimaatbeleid overeenkomstig de doelstellingen, beginselen en modaliteiten die vastgesteld zijn in een bijzondere wet - de klimaatwet dus. Die zou dan nadien via een bijzondere wet nog moeten ingevoerd worden.

Daarmee is een eerste klip genomen en kan de tekst donderdag worden gestemd in de plenaire Kamer. Dat wordt wellicht het eindstation. Het gaat immers om een Grondwetswijziging. Daarvoor is in de commissie een gewone meerderheid nodig, maar plenair een tweederdemeerderheid. Met de tegenstemmen aan Vlaamse kant, aangevuld met Vlaams Belang en Vuye & Wouters, komen de voorstanders niet aan de vereiste steun.

Om de grondwet te wijzigen, moet het parlement artikels uit de grondwet voor herziening vatbaar maken. Daarna wordt het parlement ontbonden en wijzigt het nieuwe parlement de tekst met een tweederdemeerderheid. Artikel 7bis is in de vorige legislatuur voor herziening vatbaar gemaakt, waardoor het huidige parlement de tekst van dat grondwetsartikel kan wijzigen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud