Kamercommissie stemt voor inzet Belgische F-16's boven Irak en Syrie

©ANP

De Kamercommissie Landsverdediging heeft dinsdag haar steun uitgesproken voor de inzet van Belgische gevechtsvliegtuigen boven Irak en Syrië, op vraag van de internationale coalitie tegen de terreurgroep IS.

Vier F-16's zouden vanaf oktober een jaar lang naar de regio worden gestuurd, goed voor de inzet van zowat 100 militairen.

Ons land maakt deel uit van de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten die al bijna zes jaar strijdt tegen Islamitische Staat. De terreurgroep verloor dan wel haar zelfuitgeroepen kalifaat, maar splintergroepen plegen nog altijd aanslagen in de regio. België stuurde al tweemaal F-16's naar de regio, maar beperkt de inbreng momenteel tot de inzet van enkele experten en verbindingsofficieren.

De VS dringen sinds vorig jaar echter aan op een grotere militaire inspanning. In principe kan de regering daar alleen over beslissen, maar het is wel meer en meer de gewoonte het parlement te betrekken bij beslissingen over de inzet van militairen in het buitenland. Bovendien beschikt de regering van premier Sophie Wilmès (MR) niet over een parlementaire meerderheid. Het groen licht van de Kamer is dus geen overbodige luxe.

De Kamercommissie Landsverdediging keurde het resolutievoorstel dat de regering oproept om de missie op te starten dinsdagmiddag goed. Het voorstel kreeg de steun van de meerderheidspartijen MR, Open VLD en CD&V, net als van de N-VA en het Vlaams Belang. Ecolo-Groen, de sp.a en de PS stemden tegen, omdat er volgens hen geen internationaal mandaat bestaat voor een militair ingrijpen boven Syrië. De PVDA is principieel tegen een militaire interventie gekant en stemde dus ook tegen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud