Advertentie

Kernuitstap onder druk na weigering vergunning gascentrale Vilvoorde

De provincie Vlaams-Brabant geeft geen vergunning voor de gascentrale in Vilvoorde. ©BELGA

De provincie Vlaams-Brabant weigert een vergunning toe te kennen aan Engie Electrabel voor de gascentrale in Vilvoorde, vernam De Tijd. Dat is een streep door de rekening, want om de kernuitstap mogelijk te maken moeten er twee tot drie grote gascentrales bijkomen.

De deputatie van de provincie Vlaams-Brabant besliste geen vergunning af te leveren omdat het project in Vilvoorde de natuurtoets niet doorstaat. Er is sprake van niet te vermijden schade aan het Vlaamse ecologische netwerk natuur.

Daarnaast botst het project met de instructie van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) om een strengere stikstofnorm te hanteren. Voorts staat het haaks op het luchtbeleidsplan van de stad Vilvoorde om tegen 2025 klimaatneutraal te zijn en de CO2-uitstoot drastisch te reduceren. Dat laat de bevoegde gedeputeerde Gunther Coppens (N-VA) weten.

De essentie

  • De deputatie van Vlaams-Brabant weigert een vergunning af te leveren voor de gascentrale in Vilvoorde.
  • Het project dreigt schade aan de natuur toe te brengen en botst met de instructie van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) over een strengere stikstofnorm.
  • De zoveelste tegenvaller zet druk op de kernuitstap. De bouw van gascentrales moet de energiebevoorrading verzekeren als de kerncentrales worden gesloten.

De beslissing is een verrassing, want de gascentrale van Vilvoorde, die Engie Electrabel goed een jaar geleden kocht, werd beschouwd als een van de grote kanshebbers in de plannen die op tafel liggen om twee of drie grote gascentrales te bouwen. Die moeten de geplande kernuitstap tegen 2025 opvangen.

Nieuwe productiecapaciteit

De hoogspanningsnetbeheerder Elia becijferde dat tegen 2025 nood is aan 3,9 gigawatt extra capaciteit. Een belangrijk deel daarvan zou moeten komen van gascentrales die flexibel aan en af kunnen schakelen en dus als back-up kunnen dienen bij weinig wind- en zonne-energie.

Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) werkte een subsidiemechanisme uit, het zogenaamde CRM-mechanisme, zodat investeerders zeker kunnen zijn van de rendabiliteit. Van der Straeten gaat ervan uit dat er voor 2,3 gigawatt nieuw te bouwen productiecapaciteit moet bijkomen, waarvoor in oktober op een eerste veiling subsidies worden toegewezen. 

Het is nog wachten op een Europees fiat voor dat CRM-steunmechanisme, maar Van der Straeten toonde zich vooral bezorgd over de vergunningen voor de bouw van gascentrales. 'Ik heb het investeringskader in een recordtijd in orde gebracht, nu is het aan de andere overheden om hun deel van de verantwoordelijkheid op te nemen’, liet ze weten.

Dat de deputatie van Vlaams-Brabant donderdagavond besliste om geen vergunning af te leveren voor de gascentrale van Vilvoorde, waarbij Engie Electrabel naast de oude Vilvoordse centrale van 255 megawatt een veel grotere nieuwe gascentrale wil bouwen met een capaciteit van 870 megawatt, is dan ook een streep door de rekening.

Tegenvallers

Het is niet de eerste tegenvaller.  Eerder weigerde de Limburgse deputatie al een vergunning af te leveren voor Dilsen-Stokkem. Dat dossier ligt nu in beroep bij minister Demir. In Antwerpen trok BASF ook al een project voor de bouw van een gascentrale in. Er loopt nog één aanvraag, in Limburg voor Tessenderlo.

Voorlopig kreeg alleen Luminus groen licht voor een gascentrale, in het Oost-Vlaamse Wondelgem. De bestaande installatie van 390 megawatt mag er blijven draaien. Luminus kreeg ook groen licht om op de site zes extra gasturbines te bouwen, met samen 234 megawatt extra voor piekmomenten.

In Wallonië loopt alles evenmin op wieltjes. De regering-Di Rupo heeft beslist dat bij de bouw van gascentrales werk moet worden gemaakt van het afvangen van de CO2-uitstoot, wat de kostprijs de hoogte injaagt en investeerders doet afhaken.

Demir, die in beroep moet oordelen over de geweigerde vergunningen, liet al verstaan dat vergunningen door de stikstofproblematiek in Vlaanderen niet vanzelfsprekend zijn. Dat gascentrales CO2 uitstoten, terwijl die uitstoot net moet worden teruggedrongen, is een bijkomende hinderpaal.

Engie Electrabel liet vrijdag weten dat het nog niet op de hoogte was van de beslissing van de Vlaams-Brabantse deputatie. 'Maar we zijn wel echt overtuigd van het project. Er zijn inspanningen gedaan om de milieu-impact zo klein mogelijk te houden. Dat bleek ook uit een positief advies van de provinciale omgevingsvergunningscommissie', aldus woordvoerster Nele Scheerlinck.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud