KMI activeert 'code rood'

©Photo News

Het KMI kondigt 'code rood' voor de hitte af voor de komende dagen. Dat meldt David Dehenauw (KMI) via Twitter.

Het is voor het eerst dat die alarmfase voor hitte wordt afgekondigd in ons land. Dehenauw zegt dat beslist is om code rood af te kondigen na ruggespraak met de Risk Assessment Group en met de algemeen directeur van het KMI, 'omdat de objectieve criteria van de alarmfase bereikt worden'. Woensdag en donderdag worden lokaal temperaturen tot 39 en zelfs 40 graden verwacht.

Bij code rood wordt gewaarschuwd om bepaalde maatregelen te nemen: veel drinken, zoutgehalte op peil houden, veel rusten, in een gekoelde ruimte verblijven, vochtige doeken gebruiken in geval van uitdroging en rechtstreekse zonnestralen vermijden. 

Het KMI kondigt de alarmfase slechts af na overleg met IRCEL, de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu, waarbij ook rekening gehouden wordt met de ozonwaarden. 'Onderneem actie om uzelf, anderen en indien mogelijk uw bezittingen in veiligheid te brengen en en volg de raadgevingen van de bevoegde overheid strikt op', zegt het KMI op zijn website. 

Geen 'alarmfase' 

De alarmfase van het warmteactieplan wordt dan weer niet niet afgekondigd. Dat meldt het Vlaamse Agentschap Zorg & Gezondheid, na een bijeenkomst van de zogenaamde risk assessment group, waarin de verschillende overheden, het KMI, Ircel en Sciensano vergegenwoordigd zijn. 'De weersvoorspellingen geven momenteel aan dat de hitteperiode van korte duur zal zijn, waardoor een alarmfase niet nodig lijkt', zegt woordvoerder Joris Moonen dinsdag.  

De alarmfase van het warmteactieplan is nog nooit afgekondigd sinds het ontstaan van het nationale ozon- en hitteplan. In die crisisfase kunnen extra maatregelen genomen worden bovenop maatregelen die al tijdens de waarschuwingsfase werden genomen. De waarschuwingsfase is vrijdag afgekondigd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect