Koen Geens stevent af op verlengingen

©BELGA

Koninklijk opdrachthouder Koen Geens (CD&V) wordt maandagmiddag op het paleis verwacht. Naar alle waarschijnlijkheid zal de Koning zijn opdracht verlengen.

Na een week van overleg met de tien partijen die in aanmerking komen voor de vorming van een federale regering, brengt Koen Geens maandagmiddag om twaalf uur verslag uit. Hoe moet vooral proberen toenadering te zoeken tussen PS en N-VA, nadat informateurs Georges-Louis Bouchez (MR) en Joachim Coens (CD&V) er niet in waren geslaagd een werkbare meerderheid samen te brengen.

Maar verschillende PS kopstukken hebben een samenwerking met N-VA al uitgesloten. Ook Ecolo maakte dit weekend duidelijk dat ze liever niet met de Vlaams nationalisten in een regering stappen. Covoorzitter Jean-Marc Nollet riep in een interview in L'Echo de andere partijen op om voor een ‘plan b’ te kiezen en in een formule zonder de N-VA te stappen. ‘In zes weken tijd kunnen we naar buiten komen met een gezamenlijk programma rond een aantal thema's’, aldus Nollet.

Vlaamse meerderheid

Ik hoop dat het lukt met de PS en N-VA. Of wij er dan bij zijn of niet, is zelfs van ondergeschikt belang.
Vincent Van Quickenborne
Open VLD Kamerlid

Zowel CD&V als Open VLD legden zondag dan weer de nadruk op het belang van een samenwerking met N-VA. ‘Ik vind, en onze partij vindt, dat het best met een Vlaamse meerderheid gebeurt’, zei CD&V-Kamerfractieleider Servais Verherstraeten in ‘De Zevende Dag’. ‘Als je met een minderheid in je taalgebied bestuurt, heb je het fenomenaal moeilijk en dan ga je je ook strakker opstellen.’

Vincent Van Quickenborne van Open VLD maakte zijn eigen partij in De Zevende Dag ondergeschikt aan een verzoening tussen N-VA en PS. ‘Ik hoop dat het lukt met N-VA en PS, dat zou het beste zijn voor het land’, zei hij. ‘Of wij er dan bij zijn of niet, is zelfs van ondergeschikt belang.’

De verwachting is dat de Koning maandag de opdracht van Geens verlengt. Zelf werkt hij in grote discretie. Het enige wat hij kwijt wilde, was een grapje over die discretie op Twitter, waar hij Radio 1 vroeg de plaat 'Silence is golden' te draaien.

In afwachting van een regering profileert CD&V zich ondertussen nadrukkelijker als een gezinspartij. Ze pleit er voor de belastingvermindering voor kinderopvang te verdubbelen, evenals het belastingkrediet dat gezinnen met een laag inkomen krijgen voor hun kinderen ten laste. Kamerlid Steven Matheï doet die voorstellen maandag in het Belang van Limburg. Hij zegt dat CD&V zowel de wetsvoorstellen zal indienen in de Kamer, als de voorstellen op tafel leggen in de formatiegesprekken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud