Advertentie

Koen Kennis en Martine De Regge zijn mandatenkampioenen

©Photo News

Koen Kennis, N-VA-schepen in Antwerpen, is met 16 betaalde mandaten in 2014 de kampioen onder de politici. Ook Martine De Regge, sp.a-schepen in Gent, heeft er 16. Dat blijkt uit een lijst die vandaag in het Belgisch Staatsblad is verschenen.

Ministers, parlementsleden, burgemeesters, schepenen, gemeenteraadsleden en topambtenaren moeten elk jaar een overzicht geven van hun mandaten en onder gesloten omslag hun vermogen aangeven bij het Rekenhof. Ze doen dat om belangenvermenging tegen te gaan. De volledige lijst kunt u via deze link raadplegen (pfd-document).

Uit de mandatenlijst blijkt dat heel wat politici er een hele rist andere mandaten op nahouden. Koen Kennis, schepen voor de N-VA in Antwerpen, had vorige jaar de meeste (16) betaalde mandaten achter zijn naam staan. Hij is onder andere bestuurder bij Telenet, de BAM, PMV, Eandis en Publi-T. Ook Martine De Regge, sp.a-schepen in Gent, heeft nog 16 andere betaalde mandaten. Zij is onder andere bestuurder bij Farys en Digipolis.

Een andere topper op het lokale niveau is het Brugse gemeenteraadslid Pablo Annys (sp.a) met 15 betaalde mandaten, onder andere bij Publigas en Intermixt. Jean Vandecasteele (sp.a), de burgemeester van Oostende tot Johan Vande Lanotte (sp.a) hem opvolgt, verwierf 14 extra bestuursmandaten. Hij is onder andere lid van de adviesraad van Belgacom. En Marc De Pauw, de liberale burgemeester van Destelbergen, heeft 14 mandaten bij topbedrijven: bij Ackermans en Van Haaren, Atenor en Alken Maes.

Ook provincieraadsleden verzamelen vaak veel bestuurszitjes. Geert Versnick (Open VLD) heeft 15 betaalde zitjes.

Vaak hebben ook parlementsleden een extra betaald mandaat. Kamervoorzitter Siegried Bracke (N-VA) is lid van de adviesraad van Telenet en van het bestuurscollege van de Universiteit Gent. Ook Kamerlid en burgemeester Peter Vanvelthoven (sp.a) is lid van de adviesraad van Telenet. Kamerlid Patricia Ceysens (Open VLD) is dan weer bestuurder bij ThromboGenics. Vlaams parlementslid Rik Daems (Open VLD) is bestuurder bij Interleuven, bij de Pensioenkas van Senatoren en bij het Chinees-Belgisch investeringsfonds. Vlaams parlementslid Herman De Croo (Open VLD) is de ondervoorzitter van de raad van bestuur van Texaf. En Vlaams parlementslid Jo De Ro (Open VLD) is naast schepen ook bestuurder in tal van bedrijven, waaronder Sibelgas.

Niet alle politici en hoge ambtenaren dienden vorig jaar hun mandatenlijst en/of hun vermogensaangifte in. 46 personen vergaten hun vermogen aan te geven. Onder hen enkele voormalige parlementsleden zoals Tanguy Veys (Vlaams Belang), Minneke De Ridder (N-VA), Jurgen Verstrepen (ex-LDD) en Katia della Faille (Open VLD). De rest zijn veelal lokale politici. 202 politici dienden hun mandatenlijst niet in. Ook hier gaat het vooral over lokale politici, niet over nationale mandatarissen.

In principe riskeren politici die hun mandatenlijst of vermogensaangifte niet indienen een strafrechtelijke vervolging door het parket. Voor elke nalatigheid kan een geldboete worden geëist van 600 tot 6.000 euro. Maar in de praktijk worden bitter weinig zondaars vervolgd of beboet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud