Advertentie

Koning aanvaardt ontslag regering-Michel

Koning Filip met ontslagnemend premier Charles Michel. ©EPA

Koning Filip heeft premier Charles Michel laten weten dat hij het ontslag van zijn regering aanvaardt. De regering gaat nu officieel in lopende zaken, maar dat betekent niet dat er meteen vervroegde verkiezingen komen.

Michel was dinsdag zijn ontslag gaan aanbieden bij de koning na een woelig debat in de Kamer, waar hij tevergeefs steun zocht voor zijn minderheidsregering. De afgelopen dagen hield koning Filip consultaties met de voorzitters van partijen die een fractie hebben in de Kamer.

De koning vraagt de politieke verantwoordelijken een gepast antwoord te bieden op de economische, budgettaire en internationale uitdagingen, en tegemoet te komen aan de verwachtingen van de bevolking, onder meer op sociaal en milieuvlak.

'De koning heeft met de voorzitter van de Kamer van volksvertegenwoordigers en met de eerste minister afgesproken dat zij hem, op geregelde tijdstippen, zullen inlichten over de vooruitgang van de werkzaamheden in het kader van de lopende zaken', luidt een mededeling van het paleis.

De aanvaarding van het ontslag van de regering betekent evenwel niet dat we nu snel naar vervroegde verkiezingen gaan. Er staat geen termijn op hoe lang een regering in lopende zaken kan zitten. Om naar vervroegde verkiezingen te gaan moet het parlement een meerderheid vinden om zichzelf te ontbinden. Enkel Vlaams Belang en N-VA zijn daar voorstander van.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud