Koning Albert II geeft toe dat Delphine Boël zijn dochter is

Delphine Boël. ©Photo News

Een DNA-test bevestigt dat koning Albert II de biologische vader is van Delphine Boël.

'Zijne Majesteit de Koning Albert II heeft kennis genomen van de resultaten van het DNA-monster dat hij afstond op vraag van het hof van beroep in Brussel. De wetenschappelijke conclusies geven aan dat hij de biologische vader is van mevrouw Delphine Boël', klinkt het in een officiële mededeling.

Het resultaat van het DNA-onderzoek bleef geheim, maar mocht worden gebruikt in het verder onderzoek naar het vaderschap. De koning wacht de uitkomst van dat onderzoek niet af.

Hij betwist ook niet langer dat hij de wettelijke vader is, laat zijn advocaat Alain Berenboom maandag weten. 'Ook al zijn er juridische argumenten en bezwaren om te rechtvaardigen dat een wettelijk vaderschap niet noodzakelijk de weergave is van een biologisch vaderschap, en dat de gevolgde procedure betwistbaar is, heeft koning Albert beslist die niet op te werpen en met waardigheid een punt te zetten achter deze pijnlijke procedure.'

Privéleven

In de mededeling wijst koning Albert erop dat hij zich sinds de geboorte van Delphine Boël nooit gemengd heeft in 'familiale, sociale of educatieve beslissingen' over haar en dat hij 'steeds de band heeft gerespecteerd tussen mevrouw Delphine Boël en haar wettelijke vader'. 'Meer dan veertig jaar later besliste mevrouw Delphine Boël om haar wettelijke en socioaffectieve band met haar vader te verbreken en van familie te veranderen. En dat via een lange, pijnlijke procedure, die juridisch contradictoir bleek.' 

In de procedure is het privéleven van de partijen niet gerespecteerd, besluit de mededeling. 'Met respect voor de justitiële instellingen heeft koning Albert zich niet gemengd in de discussies buiten de rechtszaal. Om die reden heeft hij beslist om te reageren en om zijn standpunt in deze zaak te verduidelijken.' 

Lange strijd

De eerste berichten dat Delphine Boël de buitenechtelijke dochter van koning Albert II zou zijn, dateren van 1999. Koning Albert II zou volgens die berichten tussen 1966 en 1984 een affaire hebben gehad met Delphine Boëls moeder, Sybille de Selys Longchamps. Zij was op het moment van de geboorte van Delphine Boël getrouwd met de Waalse industrieel Jacques Boël, van wie het hof van beroep in Brussel in 2018 oordeelde dat hij niet de biologische vader was.

Albert II gaf in de loop der jaren toe dat zijn vrouw, koningin Paola, en hij een huwelijkscrisis doormaakten in de jaren 70. Maar tot vandaag ontkende hij dat hij de biologische vader van Delphine Boël was.

Aan de erkenning gaat een lange juridische strijd vooraf. Boël was in 2013 naar de familierechtbank gestapt om het wettelijke vaderschap van Jacques Boël te betwisten en, in een tweede fase, het vaderschap van Albert II te laten erkennen. Ze zegt al jaren dat de voormalige vorst haar biologische vader is. Jacques Boël had zich niet verzet tegen de betwisting van zijn wettelijk vaderschap en had een DNA-test ondergaan om aan te tonen dat hij niet de biologische vader was.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect