Koning Albert moet DNA-staal vrijgeven

Koningin Paola en koning Albert. ©Photo News

Het Hof van Cassatie verwerpt de cassatieberoepen die koning Albert II had ingesteld tegen twee arresten van het Brusselse hof van beroep. In zijn twee arresten had het hof van beroep geoordeeld dat Jacques Boël niet de wettelijke vader was van Delphine Boël en dat Albert II een DNA-analyse moest ondergaan.

Het dossier keert nu terug naar het hof van beroep, en de resultaten van het DNA-onderzoek kunnen nu bekendgemaakt worden.

Delphine Boël was in 2013 naar de familierechtbank gestapt om het wettelijke vaderschap van Jacques Boël te betwisten en, in een tweede fase, het vaderschap van Albert II te laten erkennen. Ze zegt al jaren dat de voormalige vorst haar biologische vader is. Jacques Boël had zich niet verzet tegen de betwisting van zijn wettelijk vaderschap en had een DNA-test ondergaan om aan te tonen dat hij niet de biologische vader was.

Eind maart 2017 oordeelde de Brusselse familierechtbank het vaderschapsgeding van Delphine Boël ontvankelijk, maar niet gegrond. Het gerecht oordeelde dat er een familiale band bestond tussen de wettelijke vader Jacques Boël, en de dochter, die zich gedurende vele jaren als dusdanig hebben gedragen en voorgehouden. Delphine Boël ging daartegen in beroep en het hof van beroep oordeelde dat Jacques Boël niet de wettelijke vader was van Delphine Boël en dat Albert II een DNA-analyse moest ondergaan. Het is tegen die twee arresten dat koning Albert II in cassatie was gegaan. 

Koning Albert II 'sereen'

Koning Albert II neemt akte van het arrest dat het Hof van Cassatie vrijdag heeft uitgesproken. 'Koning Albert II kan nu eindelijk zijn argumenten ontwikkelen', zegt meester Alain Berenboom, de advocaat van de koning. 'Zijne majesteit koning Albert II neemt, met respect voor de instellingen van het land en justitie, akte van dit arrest', zegt meester Berenboom. 'De procedure waar nu een einde aan komt, ging over Delphine Boël en haar wettelijke vader Jacques Boël. Het arrest van het hof van beroep dat oordeelde dat Jacques Boël niet de wettelijke vader is, is nu definitief. Koning Albert is tegen zijn wil in die procedure gemengd, hoewel de Belgische wetgeving dat niet verplichtte. Dit arrest is geen nederlaag voor de koning, dit is enkel de concretisering van het feit dat hij niet aan die discussie moest deelnemen.' 

'Het Hof van Cassatie heeft immers geoordeeld dat koning Albert vreemd was aan de betwisting van het vaderschap van Delphine Boël', gaat meester Berenboom verder. 'Dat betekent dat zijn standpunt tot nu toe niet gehoord kon worden. Nu begint een tweede luik in deze zaak, waarin Delphine Boël zal pogen om het vaderschap van koning Albert II te laten vaststellen. Het is nu pas dat de koning zijn argumenten zal kunnen ontwikkelen, argumenten waar het hof van beroep zal naar moeten luisteren.'  

 Tot nu toe ging de discussie over de vraag of Jacques Boël de wettelijke vader was van Delphine Boël, aldus meester Berenboom. 'Nu is vastgesteld dat hij niet de wettelijke vader is, en Delphine Boël dus geen wettelijke vader heeft, rijst de vraag of de koning moet erkend worden als haar wettelijke vader. Dat tweede seizoen van dit feuilleton, zo u wil, moet nu beginnen voor het hof van beroep. En het is pas in dit tweede seizoen dat de DNA-test die van de koning is afgenomen, ter sprake komt. Deel van de discussie zal nu zijn of die DNA-test moet gebruikt worden, wat er de resultaten van zijn en wat er de eventuele gevolgen van kunnen zijn. Wanneer dat tweede seizoen zal beginnen, hangt af van de kalender van het hof van beroep.'  Koning Albert II toont zich intussen heel sereen, aldus nog meester Berenboom: 'Hij is heel filosofisch, bijna als keizer Marcus Aurelius die zei: "we kunnen de gebeurtenissen niet verwijten dat ze zich voordoen'. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud