Koning benoemt nieuwe ministers

Premier Charles Michel (MR). ©Photo News

Premier Charles Michel (MR) is terug van de koning, waar hij de herschikking van zijn regering officieel bekrachtigd heeft. Minister van Gezondheidszorg Maggie De Block (Open VLD) krijgt de bevoegdheid Asiel en Migratie.

Om 15 uur roept Michel voor het eerst de ministerraad samen van zijn nieuwe oranje-blauwe regering zonder de N-VA. 

De bedoeling is om met een minderheidsregering verder te gaan, nadat de N-VA zaterdagavond opstapte uit de ministerraad. Dat betekent dat de ploeg van de MR, Open VLD en CD&V in het parlement telkens steun moet zoeken bij de oppositie om een bepaald dossier gestemd te krijgen. De drie partijen hebben samen slechts 52 van de 150 zetels in het parlement.

Maggie De Block (Open VLD) wordt staatssecretaris voor Asiel en Migratie. ©REUTERS

Om de pariteit - evenveel Nederlandstalige als Franstalige ministers - in de regering te behouden worden de staatssecretarissen Pieter De Crem (CD&V) en Philip De Backer (Open VLD)  tot minister gepromoveerd ter vervanging van de ministers en staatssecretarissen van de N-VA. Ook de taken van die ministers worden herverdeeld. Zo krijgt Maggie De Block naast haar pakket als minister van Gezondheidszorg en Sociale Zaken er ook de bevoegdheid Asiel en Migratie bij. In de vorige regering was ze al eens verantwoordelijk voor Asiel en Migratie. 

Open VLD-vicepremier Alexander De Croo krijgt dan weer Financiën als bevoegdheid. En Pieter De Crem volgt Jan Jambon (N-VA) op als minister van Binnenlandse Zaken.

Minister van Buitenlandse Zaken (MR) Didier Reynders wordt ook minister van Defensie en volgt Sander Loones (N-VA) op. Voor Loones, die nog geen maand geleden Steven Vandeput opvolgde, was het een zeer korte passage als minister.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud