Koning Filip betuigt 'diepste spijt' voor Belgische 'gruweldaden' in Congo

©Photo News

In een brief aan president Félix Tshisekedi, ter gelegenheid van de 60ste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid, betuigt koning Filip zijn 'diepste spijt' voor de wandaden die zijn aangericht tijdens het bewind van Leopold II en de koloniale periode.

'Om onze banden te versterken en de vriendschap tussen onze landen te verdiepen, moeten we in alle openheid en sereniteit met elkaar kunnen spreken over onze lange gezamenlijke geschiedenis.'

Met die zin begint koning Filip een spijtbetuiging aan de Congolese president Félix Tshisekedi, naar aanleiding van de zestigste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid.

'Deze geschiedenis bestaat uit gemeenschappelijke verwezenlijkingen, maar ook uit pijnlijke episoden', schrijft de koning.

'Ten tijde van Congo-Vrijstaat werden geweld- en gruweldaden gepleegd die op ons collectieve geheugen blijven wegen', vervolgt hij. 'Gedurende de
daaropvolgende koloniale periode werd eveneens leed veroorzaakt en zijn vernederingen toegebracht.'

'Ik houd eraan mijn diepste spijt te betuigen voor die wonden uit het verleden. Wonden die tegenwoordig weer pijnlijk voelbaar worden door daden van discriminatie, nog te sterk aanwezig in onze samenleving.'

Black Lives Matter

Het is de eerste keer dat het koninklijk paleis wat in Congo gebeurde aan de kaak stelt. Met de zin dat de 'wonden tegenwoordig weer pijnlijk voelbaar worden', slaat hij bovendien de brug naar de Black Lives Matter-protesten tegen discriminatie en racisme in ons land.

'Ik zal blijven strijden tegen elke vorm van racisme', schrijft de koning. 'Ik moedig de reflectie aan die in ons parlement wordt aangevat om definitief met het verleden in het reine te komen.

Spijt, geen excuses

Wat opvalt aan de brief is dat de koning in de 'ik'-vorm schrijft en niet in de 'wij'-vorm, die voor staatshoofden gebruikelijk is. Dat lijkt te suggereren dat hij de boodschap ook brengt vanuit zijn familiale banden met Leopold II.

Ook opmerkelijk is dat de koning het over spijt heeft en niet over excuses. Dat laatste woord ligt juridisch gevoeliger, zegt historicus Mark Van Den Wijngaert op Radio 1, omdat dat impliceert dat België mee verantwoordelijk is. Het woord 'spijt' ontloopt die verantwoordelijkheidsvraag.

De Congolese president had koning Filip voor de onafhankelijkheidsfeesten uitgenodigd, maar door de uitbraak van het coronavirus gaat dat niet door. Koning Filip zegt 'daar spoedig de gelegenheid toe te krijgen', wat aangeeft dat het bezoek niet is geannuleerd.

Lees hier de integrale brief van de koning, die door het koninklijk paleis is vrij gegeven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud