Koning Filip houdt consultatieronde om formatie recht te trekken

Preformateurs Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS). ©Photo News

Koning Filip is aan zet nu preformateurs Rudy Demotte (PS) en Geert Bourgeois (N-VA) maandagmiddag bij koning Filip verslag hebben uitgebracht over de formatie.

Demotte en Bourgeois werden maandagmiddag op het paleis verwacht om koning Filip te briefen over hun preformatieopdracht. Ze moesten het pad effenen voor een formatiepoging van N-VA-voorzitter Bart De Wever en zijn PS-collega Paul Magnette.

Toen de preformateurs aantraden, was Elio Di Rupo nog voorzitter van de PS en ze moesten tijd rekken tot het moment waarop Magnette aan de knoppen zou komen te zitten. 

In plaats van dichter bij elkaar te komen leek het water tussen de PS en de N-VA de afgelopen weken weer dieper te worden. Daardoor is er bij de Franstalige socialisten en de Vlaams-nationalisten weinig animo om een volgende stap te zetten, waardoor de federale impasse muurvast lijkt te zitten.

Na de twee preformateurs te hebben gezien, heeft het paleis beslist om consultaties op te starten met onder meer de partijvoorzitters. Magnette en De Wever worden maandag nog verwacht op het paleis. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud