Koning Filip kort zelf reis naar India in

De politieke commotie rond de privéreis van de koninklijke familie naar India wierp een schaduw over de voor de reis opgenomen kerstboodschap. ©Photo News

De regering-Michel wilde niet nog eens een legervliegtuig naar India sturen om de koning, die er met zijn familie op kerstvakantie is, om enkele KB's te laten ondertekenen. Daardoor komt koning Filip op 30 december, een dag eerder dan gepland, terug. Volgens het Paleis was dat een beslissing van de koning zelf.

Na de heisa over zijn privéreis met een Falcon-jet op kosten van het leger wilde de regering niet nog een legervliegtuig over en weer naar India sturen om hoogdringende koninklijke besluiten (KB) over het loopbaaneinde te laten ondertekenen door de koning.

Die KB’s moeten nog voor het jaareinde ondertekend zijn door de vorst, omdat de regering de op de laatste ministerraad van dit jaar goedgekeurde regelingen over het loopbaaneinde op 1 januari wil laten ingaan.

Daarom zal koning Filip op 30 december, een dag eerder terugkeren dan voorzien was. Uit een brief van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) aan generaal Jef Van den put, het hoofd van het militair huis van de koning, werd nog de toestemming gegeven voor het gebruik van een Falcon-jet van het leger voor  'een verplaatsing van de vorsten op 20 en 31 december naar Delhi'.

©RV DOC

In regeringskringen was te horen dat de koning zijn reis met een dag zou inkorten, om te vermijden dat er opnieuw commotie zou ontstaan. Maar nu heeft  het Paleis gepreciseerd dat het koning Filip zelf is geweest die had 'geanticipeerd' en daarom al eerder had beslist om een dag eerder terug te keren. Het is dus volgens het Paleis niet op instructie van de regering. De boodschap moet duidelijk zijn: er is geen haar in de boter tussen de regering en het paleis.

In de marge van de heisa over de terugkeer van Koning Filip wijzen N-VA-Kamerleden Hendrik Vuye en Kristien Van Vaerenbergh op een wetsvoorstel dat het mogelijk moet maken om met een elektronische handtekening wetten en besluiten te ondertekenen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud