Advertentie
Advertentie

Koning Filip: 'Ons model is onze sterkte'

Koning Filip brengt zijn speech voor de 'Gestelde Lichamen' - BELGA ©BELGA

Koning Filip en premier Elio Di Rupo hebben bij het begin van het nieuwe jaar de 'Gestelde Lichamen' van dit land toegesproken. Koning Filip wijdde een groot deel van zijn speech aan de herdenking van de Eerste Wereldoorlog, premier Di Rupo gaf een opmerkelijke speech over vrijheid, gelijkheid en solidariteit.

Voor de eerste keer sinds zijn troonsbestijging op 21 juli vorig jaar, ontving koning Filip de 'Gestelde Lichamen' van dit land voor de gebruikelijke nieuwjaarstoespraak. In zijn speech bracht Filip hulde aan het werk dat zijn vader, koning Albert II, gedurende de twintig jaar van zijn koningschap heeft verricht. 

Een groot deel van de toespraak stond in het teken van de herdenking van het begin van de Eerste Wereldoorlog. Daarbij stond hij stil bij het vele bloedvergieten tijdens de vier daaropvolgende jaren, maar ook bij de democratisering die nadien tot stand kwam.

 'Na het einde van de Eerste Wereldoorlog hebben onze regeringen met de steun van mijn overgrootvader (koning Albert I) ons land op een nieuwe leest geschoeid', sprak koning Filip. 'Hoewel het stemrecht voor vrouwen pas later in voege trad, ging de deur open naar ontvoogding, gelijkheid van kansen en gelijkberechtiging. Al bleef echte taalgelijkheid vooralsnog uit, het onderwijs verliep gelukkig hoe langer hoe meer in alle landstalen', klonk het verder. 'Met de werkdag van 8 uur en het stakingsrecht werden toen ook op sociaal gebied de bakens verzet'.

Het staatshoofd verwees ook naar de staatshervorming, die recent groen licht kreeg in het parlement. Die zal de federale staat, de gewesten en gemeenschappen toelaten de uitdagingen van de toekomst aan te gaan, aldus koning Filip. Daarbij maakte hij een brug naar het sociaaleconomische. 'Het integreren van verschillende standpunten is ook het recept dat ons land met succes toepast op het economisch vlak. Meer dan ooit is ons model, waarin concurrentiekracht en sociale rechtvaardigheid samen gaan, onze sterkte'.

Di Rupo

Premier Elio Di Rupo hield net daarvoor een opmerkelijke speech over de 'waarden die ons verenigen', zoals vrijheid, gelijkheid en solidariteit. 'De gezondheid van een land valt niet enkel af te meten aan sociaaleconomische en institutionele parameters. De gezondheid van een land wordt ook bepaald door de waarden die ons drijven. Die zijn even fundamendeel omdat ze de bindende kracht van ons Belgische maatschappij vormen.' 

'We mogen onze samenleving niet laten versplinteren,' aldus Di Rupo. ' We moeten koesteren wat ons dichter bij elkaar brengt, wat ons bindt en wat ons samen vooruit kan brengen.'

Di Rupo haalde om dat te beklemtonen ook een persoonlijke noot aan. 'Ik kan nooit genoeg België bedanken. België heeft mijn familie ontvangen die vluchtte voor de armoede.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud