Advertentie

Koning krijgt extraatje, zijn kinderen niet

Kersttoespraak van Koning Albert. (Foto: photonews) ©Photo News

De dotatie aan het koningshuis stijgt volgend jaar tot ruim 11,5 miljoen euro. De dotatie aan de kinderen van koning Albert II daarentegen blijft bevroren. Dat blijkt uit de begroting 2013.

Via de zogenaamde ‘civiele lijst’ krijgt de koning elk jaar een som geld om zijn functie uit te oefenen. Dat bedrag gaat niet volledig naar zijn bankrekening, een groot deel ervan wordt gespendeerd aan personeelskosten. De dotatie is overigens belastingvrij. Op al zijn privé-uitgaven betaalt koning Albert wel belastingen.

Uit de begroting voor 2013 blijkt dat het koningshuis volgend jaar kan rekenen op 11,554 miljoen euro, een stijging van een kleine 300.000 euro tegenover 2012. De dotatie aan de koning wordt dus geïndexeerd. De kinderen van de koning - prins Filip, prins Laurent en prinses Astrid - zien hun dotatie gelijk blijven. In het regeerakkoord is immers afgesproken dat ‘de dotaties voor de leden van de koninklijke familie voor twee jaar (2012 en 2013, red.) bevroren worden’.

Maar dat geldt niet voor de civiele lijst zelf. Daaraan kan de regering niet raken. Toen begin dit jaar bekendraakte dat het koningshuis in 2012 meer geld zou krijgen, bleek dat de grondwet voorschrijft dat die middelen vastliggen voor de hele periode dat de koning aan de macht is, en dus niet bevroren kunnen worden.

De koning kondigde toen wel een geste aan. De verhoging van zijn dotatie zou worden gebruikt voor renovaties aan zijn residenties, uitgaven waar de regering normaal voor instaat. Ook in 2013 zal koning Albert zijn ‘opslag’ daarvoor gebruiken.

De regeringsleden zien hun loon eveneens stijgen. Zo verdient premier Elio Di Rupo (PS) volgend jaar bruto 6.000 euro meer dan dit jaar (228.000 euro). Een gelijkaardige opslag is in de begroting voorzien voor de ministers en staatssecretarissen. Maar daarmee is de inlevering van 5 procent die de regeringsleden dit jaar deden, nog niet goedgemaakt.

Voorts valt in de begrotingsdocumenten op dat de Senaat er volgend jaar een smak geld bij krijgt. De dotatie klimt tot bijna 72 miljoen euro, een stijging met meer dan 2 miljoen. Ook de Kamer ziet haar toelage met ruim 2 miljoen stijgen tot ruim 124 miljoen. In het regeerakkoord staat nochtans dat ‘de dotaties voor de federale kamers gedurende twee jaar bevroren worden’. In 2012 gebeurde dat, maar blijkbaar niet in 2013.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud