Koning stelt Bourgeois en Demotte aan als preformateurs

Koning Filip (l.) benoemde Rudy Demotte (m.) en Geert Bourgeois dinsdag tot preformateur. ©Photo News

De voormalige minister-presidenten Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) zijn dinsdagochtend aangesteld als preformateurs. De koning vraagt hen het terrein te effenen voor een samenwerking tussen de PS en de N-VA.

Koning Filip heeft dinsdagvoormiddag de voormalige minister-presidenten Geert Bourgeois en Rudy Demotte belast met een preformatieopdracht. 'Zij zullen de concrete basis nagaan voor de vorming van een federale regering rond hun respectievelijke partijen, en dit samen met de vier andere partijen die bij de gesprekken betrokken zijn', laat het paleis weten.

Die vier andere partijen zijn de MR, Open VLD, sp.a en CD&V. Aan Vlaamse kant is één van de klassieke partijen - christendemocraten, socialisten of liberalen - mathematisch overbodig in een N-VA-PS-regering.

Kleine maand

Bourgeois en Demotte zullen binnen een kleine maand, op maandag 4 november, verslag uitbrengen aan de koning

De federale formatie is daarmee na meer dan vier maanden klaar voor een nieuwe fase. 131 dagen na de verkiezingen legden informateurs Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) maandag hun opdracht neer.

Ze probeerden de voorbije maanden het pad te effenen voor een regering waarin de PS en de N-VA de sterkhouders zijn. Vande Lanotte moest daarbij de brug slaan tussen de socialisten en de Vlaamse partijen, Reynders tussen de N-VA en de Franstalige partijen.

Diabolisering

Dat het maar niet lukt, is volgens Vande Lanotte te betreuren, maar het vertrouwen tussen de PS en de N-VA was helemaal weg. 'De voorbije vijf jaar is er een diabolisering geweest van de politieke tegenstanders', merkte ook Reynders maandag op.

Na enkele discrete ontmoetingen tussen de top van de N-VA en de PS is er volgens de informateurs weer wat vertrouwen. 'Na meer dan 130 dagen zijn de N-VA en de PS bereid met elkaar te praten, is ons aanvoelen', zei Vande Lanotte.

Adempauze

Dat nog niet de partijvoorzitters, maar twee voormalige minister-presidenten nu de wederzijdse toenadering moeten verkennen, toont dat er nog een adempauze nodig is voor het echte werk kan starten. Ook de naam van hun opdracht, preformatie, maakt duidelijk dat het nog veel te vroeg is om een formateur aan te duiden die een regering vormt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud