Koning stelt Sophie Wilmès aan als formateur

Premier in lopende zaken Sophie Wilmès bij koning Filip. ©Photo News

De koning heeft ontslagnemend premier Sophie Wilmès (MR) aangesteld als formateur om een nieuwe federale regering te vormen.

Koning Filip heeft maandagmiddag ontslagnemend premier Sophie Wilmès aangesteld als formateur. Ze heeft die opdracht aanvaard.

Het is de bedoeling een noodplan te maken in de strijd tegen het coronavirus. Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD) legde maandagochtend op Radio 1 uit dat de huidige restregering daarna het vertrouwen aan het parlement zal vragen. 

Koning Filip ontving maandagvoormiddag eerst Dewael en Senaatsvoorzitster Sabine Laruelle. Uit hun eindverslag 'blijkt dat de ontslagnemende regering over voldoende steun beschikt in het parlement om de dringende problemen die ons land het hoofd moet bieden verder aan te pakken', luidt het in de mededeling van het paleis.

Noodplan

Zondag sloten tien partijen een akkoord om dat noodplan te steunen. Het gaat om de socialisten, liberalen, groenen en christendemocraten, de N-VA en DéFI.

Die deal kwam er na een weekend waarin plannen voor een echte noodregering, steunend op de PS en de N-VA, kapseisden.

Als er een volwaardige regering - zij het met beperkte opdracht - aantreedt, kan de Kamer aan de nieuwe regering volmachten geven om drastisch in te grijpen als dat door de coronacrisis nodig wordt.

Voorbehoud

N-VA-voorzitter Bart De Wever maakte maandag wel nog het voorbehoud dat hij nog geen enkele tekst heeft gezien, maar zegt alle voorstellen 'constructief' te bekijken. 

Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) legde op Radio 1 maandag uit dat volmachten nodig zijn om indien nodig drastische maatregelen te nemen, zoals het sluiten van de grenzen of het opvorderen van medisch materiaal en zorgpersoneel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud