Koning stuurt Dewael en Laruelle het veld in

Koning Filip stuurt Sabine Laruelle en Patrick Dewael het veld in.

Koning Filip doet weer een verrassende zet. Hij brengt Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD) en Senaatsvoorzitter Sabine Laruelle (MR) in stelling in de federale formatie. Zij moeten vooral de rust doen weerkeren.

Alle ogen waren gericht op Alexander De Croo (Open VLD), maar de koning lijkt een adempauze in te willen lassen, nadat de pogingen om de N-VA en de PS samen te brengen zijn gecrasht. Het veto van PS-voorzitter Paul Magnette tegen een paars-gele regering deed de emoties hoog oplopen in de Wetstraat, waardoor het allerminst voor de hand lag om al te schakelen naar Vivaldi, de coalitie met socialisten, liberalen, groenen en christendemocraten.

Dewael en Laruelle hebben genoeg politieke ervaring om te weten hoe ze het stof kunnen doen neerdwarrelen. Ze hebben ook een open opdracht en kregen geen koninklijke titel mee. 'De koning heeft hen gevraagd politieke contacten te leggen met het oog op de vorming van een volwaardige regering', luidt het in de mededeling van het paleis. Tegen 9 maart moeten ze verslag uitbrengen. Met Laruelle brengt het paleis voor het eerst een vrouw in het spel. 

Dat het paleis denkt dat de tijd nog niet rijp is om aan Vivaldi te beginnen, hoeft niet te verwonderen. CD&V-voorzitter Joachim Coens liet na zijn bezoek aan de koning weer weten dat hij voorstander blijft van een regering met een meerderheid aan elke kant van de taalgrens en dus met de PS en de N-VA. Volgens Coens is het veto van de PS en Ecolo tegen de N-VA 'gevaarlijk'. De CD&V-top heeft het dus nog niet verteerd dat Magnette een 'ezelsstamp' gaf aan Geens en houdt het been stijf.

Coens wees er in een Instagram-post ook nog op dat er bijna evenveel bijval is voor een regering zonder de PS als voor Vivaldi. Dat blijkt uit een rondvraag van La Libre Belgique. CD&V zit in een ontkenningsfase dat de keuze tussen Vivaldi of verkiezingen gaat.

Maar ook bij de Vlaamse liberalen ligt het delicaat. Kandidaat-voorzitter Egbert Lachaert verkondigt inmiddels dat ook hij voorstander is van een regering met de PS en de N-VA, nadat die andere kandidaat Bart Tommelein gesuggereerd had dat Lachaert wel heel snel de bocht van antipaars-groen naar Vivaldi aan het maken was. Voor De Croo zou het dan ook moeilijk worden te manoeuvreren.

Op het hoofdkwartier van de N-VA luidt de analyse dat Vivaldi elke dag moeilijker wordt. De coalitiekeuze gaat volgens de Vlaams-nationalisten steeds meer meespelen in de voorzittersverkiezingen bij Open VLD, terwijl CD&V net veel tijd nodig zal hebben om te plooien naar Vivaldi, als ze dat ooit van plan is.

De koning brengt twee liberale rotten aan zet die boven het gewoel staan, maar die toch goed geconnecteerd zijn in de liberale familie, die heel wat sleutels in handen heeft. De liberalen zijn cruciaal in gelijk welke coalitie, waardoor Dewael en Laruelle in alle kalmte het terrein kunnen aftasten. 

Bovendien zitten Open VLD en de MR ook aan het stuur van de regering in lopende zaken, waardoor ze eventueel kunnen werken aan een noodbegroting, waar de gouverneur van de Nationale Bank Pierre Wunsch (MR) toe heeft opgeroepen. Het blijft wel de bedoeling van het paleis dat een volwaardige regering op de been wordt gebracht. Maar als de impasse niet kan worden doorbroken, kan een doorstart van de regering in lopende zaken vermijden dat verkiezingen onvermijdelijk worden. Het zou het opstapje kunnen zijn naar Vivaldi.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud