Koning verheugd over staatshervorming

Koning Albert toonde zich veel optimistischer dan een jaar geleden - Foto Photo News

Nadat hij vorig jaar de politieke wereld de mantel uitveegde, is koning Albert dit jaar in zijn 21 juliboodschap opvallend positief. 'Vandaag verheug ik me over de sindsdien bereikte akkoorden op communautair, sociaal, economisch en financieel gebied', klonk het in zijn toespraak.

'Het moet ons zelfvertrouwen geven en ons aanzetten om het werk dat begonnen is gaande te houden zowel op institutioneel als op sociaal-economische gebied', aldus de vorst, die speciaal verwijst naar de oplossing voor BHV, 'een probleem dat al jarenlang ons politiek leven vergalde'.

Volgens de koning heeft ons land dankzij de bereikte akkoorden en hervormingen 'zijn internationale geloofwaardigheid herwonnen, en kan het opnieuw zijn rol van pionier vervullen op Europees vlak'. De herwonnen geloofwaardigheid laat België toe, in Europa, naast het nodige strikte begrotingsbeleid, ook te pleiten voor het ontwikkelen van een groeimodel.

Het staatshoofd roept ook op om bij de volgende stap op institutioneel vlak - het overdragen van bevoegdheden en het vaststellen van de financieringswet - er over te waken dat deze hervorming doelmatig in werking gesteld wordt. 'Dat zal ons land meer stabiliteit bezorgen, en van iedere verantwoordelijke een aanzienlijke inspanning vergen, want het doel is onze medeburgers nog beter te dienen'.

Hij herhaalt ook zijn pleidooi voor een mentaliteitswijziging en een grotere openheid voor de cultuur van de gemeenschappen van ons land en de verschillende Europese naties. 'Een beter begrijpen van de andere is het beste middel om eenheid in verscheidenheid te bewerkstelligen', aldus koning Albert, die er nog voor pleit om 'het in zichzelf gekeerd zijn te vermijden, net als het populisme, twee neigingen die nu in Europa en ook bij ons, veel te veel opduiken, en tot niets leiden'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud