Koning verlengt opdracht Bart De Wever en Paul Magnette tot 8 augustus

Koning Filip ontving vrijdag Bart De Wever en Paul Magnette. ©Photo News

De koning heeft de preformateurs Bart De Wever en Paul Magnette gevraagd 'zo snel mogelijk de partijvoorzitters samen te brengen die een draagvlak kunnen bieden voor de vorming van een regering'.

N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Paul Magnette brengen op 8 augustus opnieuw verslag uit, blijkt uit het communiqué van het Koninklijk Paleis. De twee preformateurs krijgen dus nog een week langer de tijd om te schakelen naar een echte formatieopdracht.

De N-VA, de PS en ook de christendemocraten staan dicht bij een akkoord, waardoor het zonde zou zijn op een zucht van de eindmeet op te geven. Maar de slaagkansen van deze formatiepoging zijn klein.

De N-VA, de PS en ook de christendemocraten staan dicht bij een akkoord, waardoor het zonde zou zijn op een zucht van de eindmeet op te geven. Maar de slaagkansen van deze formatiepoging zijn klein. Zolang Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert zijn lot verbindt aan dat van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez ziet het ernaar uit dat ook deze poging eindigt in een zoveelste fiasco.

'Het kader is er waarin een akkoord kan met de twee partijen die iedereen wou, maar 8 augustus lijkt me de uiterste datum. Deze opdracht kan ook vroeger eindigen. De verkiezingsnota van Bouchez, die Lachaert mee heeft ondertekend, is fijn voor de achterban, maar weinig ernstig. Ze geven alle partijen daarin wat kletsen en komen terug op openingen die ze eerder zelf hadden gemaakt', zegt een onderhandelaar.

Geen afvallingsrace

Maar de liberalen zijn niet van plan zich uit elkaar te laten spelen. 'De logica was van in het begin dat de regering wordt uitgebreid met andere partijen, niet dat er een afvallingsrace van wordt gemaakt', klinkt het in liberale kringen. En volgens de liberalen volgt het Paleis hen daar ook in, want in het communiqué luidt het dat een 'breed draagvlak' moet worden gezocht. Vreemd genoeg is dat wel zo in de Franstalige tekst, maar is in de Nederlandstalige versie enkel sprake van een 'draagvlak'.

Bouchez liet al meermaals weten dat hij niet gehaast is om een regering te vormen. Hij zit in een zetel.

Voor de liberalen is het cruciaal dat het gaat om een breed draagvlak, dat werk wordt gemaakt van een uitgebreide regering, maar de PS gaat nooit in een regering stappen met de N-VA én de twee liberale partijen. Dan zouden de Franstalige socialisten de Zweedse coalitie depanneren, wat van in het begin 'no pasarán' was.

Het wantrouwen tegenover Bouchez is ook groot. De MR-voorzitter liet meermaals weten dat hij niet gehaast is om een regering te vormen. Hij zit in een zetel, want met Sophie Wilmès heeft hij de Zestien in handen en kan hij in Franstalig België electoraal scoren. Daarnaast telt de MR zes ministers. Beter kan hij nooit meer doen. Als de PS en de N-VA samen een regering vormen, dreigt hij zelfs met lege handen achter te blijven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud