Koning zet vaart achter consultaties

'CD&V' heeft de sleutel in handen, zegt MR-politicus Louis Michel ©BELGA

Na het ‘non’ van het cdH op de nota van Bart De Wever is het wachten op de volgende stap van de formatie. De ogen zijn daarbij gericht op de MR. Maar MR-kopstuk Louis Michel zegt dat CD&V de sleutel in handen heeft. De koning is intussen begonnen met een nieuwe consultatieronde. De PS, CD&V, het cdH, de MR en Open VLD mochten al op de koffie.

Volgens Louis Michel heeft CD&V de sleutel van de formatie in handen nu cdH de poging van N-VA-voorzitter Bart De Wever om een regering met CD&V, N-VA, MR en cdH op de been te brengen heeft afgeschoten. Dat zei hij donderdag in het Radio 1-programma 'De ochtend'.

Het doel van de PS en het cdH is volgens Michel een spiegelcoalitie: de N-VA en CD&V aan Vlaamse kant, en de PS en het cdH aan Waalse kant. Daarbij volgen ze een 'preseparatistische logica', vreest Michel, en wordt een socio-economisch herstelbeleid opzij gezet.

Een en ondeelbaar

De MR-politicus kan zich enigszins vinden in de visie van zijn partijgenoot Olivier Chastel. Die had in De Morgen gepleit voor een klassieke tripartite, maar dan op alle niveaus. ‘Het is misprijzend dat een partij bij de vorming van de gewestregeringen niet mag meespelen, maar wel op federaal niveau nodig wordt geacht’, zegt Michel, waardoor ook hij aangeeft dat zijn partij enkel in zo’n tripartite geïnteresseerd is als ze op alle niveaus kan meespelen.

Michel stelt de vraag of een tripartite zonder de N-VA überhaupt wel mogelijk is in Vlaanderen. Opnieuw vervult CD&V een sleutelrol, besluit hij.

De koning consulteert

De koning is intussen begonnen met een nieuwe consultatieronde. Op donderdagochtend mochten eerst PS-voorzitter Di Rupo en waarnemend PS-voorzitter Paul Magnette op de koffie. Niet onverwacht, omdat de Franstalige socialisten de grootsten zijn na de N-VA. Later op de ochtend volgden CD&V-voorzitter Wouter Beke en tegen de middag ook MR-voorzitter Charles Michel en Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten. Iets na de middag kwam cdH-voorzitter Benoît Lutgen. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud