'Kosten ontmanteling kerncentrales dreigen bij bevolking terecht te komen'

Koeltorens van de kerncentrale van Doel in de Antwerpse haven. ©HH

Het beheer van het opgeslagen nucleaire afval is dringend aan herziening toe. Dat zegt de Commissie voor Nucleaire Voorzieningen in haar jaarverslag, waarover onze zusterkrant L'Echo dinsdag bericht.

Als de wet niet aangepast wordt, dreigen enorme kosten voor de ontmanteling van de kerncentrales en het beheer van het kernafval bij de bevolking terecht te komen, zegt de commissie.

Er blijft onzekerheid bestaan over de factuur van de kernuitstap in 2025 en over de capaciteit van de uitbater Electrabel om aan zijn verplichtingen te voldoen wat betreft de financiering van de ontmanteling van de centrales. 

De Commissie voor Nucleaire Voorzieningen wijst ook op een aantal risico’s die verbonden zijn aan het jongste scenario dat NIRAS, de instelling die verantwoordelijk is voor het beheer van het kernafval, naar voren heeft geschoven. Dat scenario heeft een grote impact op een aantal veiligheidsaspecten en het bijbehorende kostenplaatje.

NIRAS erkende vorig jaar dat de kosten onderschat zijn. Gepland was een factuur van 3,2 miljard euro die nu kan oplopen tot 8 of zelfs 10 miljard euro.

Factuur

'De factuur voor het beheer van kernafval en de ontmanteling van de kerncentrales in Doel en Tihange mag niet naar de burgers doorgeschoven worden. De factuur is al veel te hoog’, zegt Kamerlid Tinne Van der Straeten (Groen). De groenen hebben een wetsvoorstel klaar dat onder meer stelt dat Electrabel in de buidel moet tasten als er geld te kort is, ook al baat Electrabel geen kerncentrales meer uit.

'Het is niet aan de Belgen om de rekening van het nucleair afval te betalen. Engie moet de verantwoordelijkheid dragen. De energiefactuur van burgers is al veel te hoog', zegt Van der Straeten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud