Krijgt brugpensioen bij Carrefour op 56 groen licht?

Federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V). ©BELGA

De supermarktketen Carrefour wil werknemers op 56 via brugpensioen laten afvloeien. Maar dat moet groen licht krijgen van de politiek. CD&V-vicepremier Kris Peeters legt de bal in het kamp van de deelstaten.

De N-VA was er gisteren als de kippen bij om de intenties van Carrefour te veroordelen. De vakbonden en de directie van Carrefour bereikten maandagavond een compromis over een sociaal akkoord over de afvloeiing van 1.233 werknemers. De bedoeling is dat werknemers op hun 56ste met pensioen kunnen, waarbij ze 95 procent van hun loon behouden.

De N-VA vindt dat het 'een totaal verkeerd signaal' zou zijn mocht dat plan groen licht krijgen, zeker nu veel bedrijven smeken om personeel. De partij riep federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) op om de aanvraag van Carrefour niet goed te keuren.

Peeters maakte evenwel duidelijk dat hij daar in eerste instantie niet over moet beslissen. Hij moet eerst een bindend advies hebben van de regio's. 'Als een van de drie gewesten geen groen licht geeft, moet ik de aanvraag afwijzen.'

Delicaat

Dat betekent dat Brussel, Wallonië en Vlaanderen een advies moeten geven. Daarbij wordt vooral in de richting van de Vlaamse regering gekeken. Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) riep de federale regering gisteren alvast op de wetgeving te wijzigen, zodat brugpensioen op 56 niet meer mogelijk wordt.

'Zolang die slechte federale brugpensioenwetgeving bestaat, zal ze toegepast worden. Dus aub, Kris Peeters, pas die wetgeving aan. Of geef de bevoegdheid aan Vlaanderen', klonk het in een tweet van Muyters.

Het is nu afwachten welke positie de Vlaamse regering zal innnemen. De N-VA staat niet te springen om brugpensioen op 56 goed te keuren, maar tegelijk is het delicaat om de plannen die onderhandeld zijn tussen werkgever en werknemer te doorkruisen.

Muyters zegt evenwel dat hij niet bevoegd is om te oordelen over brugpensioen. 'Het is de federale minister die daarover moet beslissen.'

Om uit de impasse te geraken heeft Peeters intussen via twitter de drie regionale ministers uitgenodigd op zijn kabinet 'om alle misverstanden de wereld uit te helpen'. Hij herinnerde er ook aan dat de minimumleeftijd voor brugpensioen wordt opgetrokken naar 60 jaar. 'Beslissing is al genomen en dit zal ten laatste gebeuren in 2020.' Maar dat betekent wel dat Carrefour wel nog brugpensioen op 56 mag toestaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content