Kristof Calvo zet stap terug bij Groen

©Photo News

Kristof Calvo zet een stap terug nadat hij zes jaar de nummer één van Groen in de Kamer was. Hij blijft parlementslid.

Kristof Calvo verdwijnt uit de cockpit van Groen. Nadat hij tot zijn grote teleurstelling geen minister is geworden in de federale regering stopt hij als fractieleider in de Kamer.

Groen en Ecolo vormen daar één fractie, die afwisselend geleid wordt door een Vlaming of een Franstalige. Op dit moment is dat Ecolo-parlementslid Gilles Vanden Burre. Daarvoor was het Calvo. Hij zal dus Vanden Burre niet meer aflossen in die functie.

Calvo is sinds 2014 de leider van de Groen-parlementsleden in de Kamer. Dat maakte hem in de oppositiejaren tot de belangrijkste politicus van zijn partij, naast partijvoorzitter Meyrem Almaci.

Nederland

Calvo blijft parlementslid. Hij zal ook werken voor het 'wetenschappelijke bureau van GroenLinks', de denktank van de Nederlandse groenen. Hij zegt in de Kamer inhoudelijk te willen werken over democratische vernieuwing en staatshervorming.

Het is niet duidelijk wie Calvo opvolgt als de nummer één van de groenen. De parlementsleden met het meest ervaring zijn er de Oost-Vlaming Stefaan Van Hecke en de West-Vlaming Wouter De Vriendt.

Gents speelplein

De start van de regering-De Croo leidde vorig jaar bij Groen tot een botsing tussen Calvo en Almaci. Een halfuur voor het begin van het ledencongres dat over regeringsdeelname besliste, kreeg hij te horen dat hij geen minister kon worden. Niet Almaci deelde die boodschap mee, maar Brussels minister Elke Van den Brandt, in het donker op een Gents speelplein naast het congrescentrum.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud