Kritiek op suggestie Verlinden om van La Boum testevent te maken

©Photo News

Even suggereerde minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden dat La Boum, waarvan al twee verboden edities doorgingen, als testevenement kan doorgaan. Na scherpe kritiek van de politie en de cultuursector kwam ze op die uitspraak terug.

Terwijl het uit de hand gelopen verboden evenement La Boum 2 nazindert, plannen de organisatoren eind deze maand een volgende editie. 'Geen twee zonder drie', schrijft de organisator L'Abîme Team op zijn Facebook-pagina.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) liet maandagmiddag verstaan dat La Boum een testevenement zou kunnen worden. 'Dat was ook al voor La Boum 2 een mogelijkheid', zei ze aan Het Laatste Nieuws. 'Maar daar hebben de organisatoren geen aanvraag voor ingediend, en zeker ook niet voor een testevenement.' Die uitspraak moest ze nadien rechtzetten.

Cultuursector

De suggestie was bij velen slecht gevallen. 'Als de minister dat wil legaliseren, doet ze maar. Maar dan is het zonder de politie. Dit is geen brug, maar een autosnelweg te ver. Als men toch testevents wil organiseren, kijk dan naar de cultuur- of sportsector, maar toch niet met groepen die bewust de wet overtreden en de confrontatie met de hulpdiensten opzoeken', zegt Vincent Houssin, ondervoorzitter van de politievakbond VSOA.

Het verboden feestje in het Ter Kamerenbos in Brussel, dat zowat 2.000 mensen - vooral jongeren - trok, liep afgelopen zaterdag volledig uit de hand. Mensen kwamen in grote groepen en zonder mondmasker samen om te feesten. Dat eindigde in schermutselingen met de politie, waarbij 132 mensen werden opgepakt, en 15 burgers en 10 agenten gewond raakten.

Ook de eventsector reageerde met grote verbazing op Verlindens voorstel. ‘Haar oproep aan de organisatoren is een slag in het gezicht van de professionele cultuur- en evenementensector’, zegt concertorganisator Mike Naert, die voor de event- en cultuursector betrokken is bij het crisisoverleg met de overheid. 

‘We zeggen al maanden dat er dringend perspectief moet komen voor wie events organiseert en iets van crowdcontrol kent. We hebben expertise in overvloed. Gebruik ons, laat dat niet over aan die anarchisten van La Boum', zegt Naert.

'Geen plaats voor La Boum'

Het kabinet van Verlinden nuanceerde haar suggestie later. 'Wat ze gezegd heeft, is dat iedereen een aanvraag kan doen, zoals dat is opgenomen in het Ministerieel Besluit. Daarmee zegt ze niet dat La Boum in aanmerking komt', zegt haar woordvoerster.

Met meer stelligheid schreef de minister maandagavond op Twitter dat 'voor organisatoren die zich buiten het wettelijk kader plaatsen, zoals de organisatoren van La Boum 1 en 2, geen plaats is'. 'De voorwaarden voor die testevenementen zijn streng omdat de veiligheid en de gezondheid van de deelnemers gegarandeerd moeten worden', zegt Verlinden.

Onderzoek naar politieoptreden

Met een groot waterkanon door de menigte sjezen, een man aanvallen met een politiehond en een passante bestoken met pepperspray. Over filmpjes die omstaanders maakten van het politieoptreden in het Ter Kamerenbos in Brussel is ophef ontstaan.

Gebruikte de politie bij haar optreden tegen La Boum 2 disproportioneel geweld? 'Dat is moeilijk in te schatten', zegt criminoloog Christophe Vandeviver (UGent). 'Het is schijnbaar excessief geweld, maar een filmpje schetst niet de hele context. Verder onderzoek moet uitwijzen of de politiediensten effectief hun boekje te buiten gingen', zegt Vandeviver.

Ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) vindt het te vroeg voor een oordeel. 'Maar het spreekt voor zich dat we bekijken of het geweld dat gepleegd is door zowel de relschoppers als de politie aangepast was', zei ze zondag aan VRT NWS. Naar het politieoptreden op La Boum loopt intussen een onderzoek.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud