Advertentie

Kwart caféhouders negeert rookverbod

©ANP

Bijna een kwart van de Belgische horeca-uitbaters negeert het rookverbod. Volksgezondheid reageert met hogere boetes en meer controles.

Tijdens de eerste vier maanden van 2014 werden 500 pv's uitgeschreven tegen horeca-uitbaters omdat die het rookverbod niet naleefden. Ook 400 rokers kregen een pv in de bus. De boetes voor de uitbaters liepen uiteen van 150 tot 5.500 euro, maar situeerden zich doorgaans rond enkele honderden euro's.

'Café-uitbaters blijven de rookwet negeren omdat het voor hen financieel interessanter is om een boete te betalen dan het verbod na te leven', zegt Paul Van den Meerssche van de FOD Volksgezondheid. Om niet-naleven tegen te gaan, verhoogde Volksgezondheid de boetes verhogen naar 6.000 euro. Wie een tweede keer betrapt wordt, betaalt het dubbele en ook een sluiting kan voor hardleerse uitbaters.

Van den Meersche hekelt ook de sectorfederaties die de overtreders blijven ondersteunen. 'Ze komen steeds af met het faillisement-argument, maar dat is een drogreden want de sector staat al jaren onder druk', zegt hij. 'De sectorfederaties zouden beter de niet-overtreders steunen, wat ook hun taak is. Dan kunnen wij ons bezig houden met onze taak: de gezondheid van de burgers beschemen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud