Laatste Soedanezen in gesloten centra vragen asiel aan

©Photo News

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) stapt binnenkort naar de regering met een voorstel om beter te controleren of mensen bij een gedwongen terugkeer naar hun land foltering riskeren.

De extra checks moeten er komen na een kritisch rapport van het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS), dat oordeelt of mensen recht hebben op een bescherming als vluchteling. Het CGVS concludeerde dat er geen bewijzen waren voor folteringen van Soedanezen - de aanleiding voor een onderzoek nadat getuigenissen daarover waren opgedoken. Tegelijk maakte het duidelijk dat de regels aangepast moesten worden.

De mensenrechtencheck gebeurt nu alleen tijdens de beoordeling of asielzoekers recht hebben op bescherming, en niet bij migranten die nooit asiel hebben aangevraagd en teruggestuurd worden. Francken opperde daarop de piste om een cel van CGVS-medewerkers te detacheren naar de Dienst Vreemdelingenzaken, die het verblijf regelt en controleert. Een maand later is daar nog geen beslissing over.

Het probleem is minder acuut dan de afgelopen maanden, toen honderden migranten uit zwart Afrika neerstreken in en rond het station Brussel-Noord.

Gesloten centrum

Er zitten nog 15 Soedanezen in een gesloten centrum, waar uitgeprocedeerde asielzoekers en migranten verblijven tot hun uitwijzing. Twaalf van hen worden binnenkort teruggestuurd naar het eerste land waar ze de EU binnenkwamen, zoals de Europese regels voorschrijven. Voor drie anderen werd de procedure gestart voor identificatie en om bij de Soedanese ambassade reisdocumenten op te vragen. Het trio vroeg intussen asiel aan, waardoor in die procedure sowieso gecontroleerd wordt of ze een risico lopen op mensenrechtenschendingen. In de gesloten centra zijn dus geen Soedanezen meer voor wie nog aparte checks moeten gebeuren.

Sinds augustus 2017 zijn 132 Soedanezen opgesloten, van wie er 115 naar een andere lidstaat zijn teruggestuurd. Elf werden uiteindelijk naar Soedan teruggestuurd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud