Lachaert nieuwe voorzitter van diep verdeelde Open VLD

Egbert Lachaert wint de voorzittersverkiezingen bij Open VLD. ©Photo News

De Oost-Vlaming Egbert Lachaert maakte zijn favorietenrol waar. In de eerste stemronde haalde hij het met een overtuigende meerderheid van 61 procent. Maar de partij is wel diep verdeeld.

Uittredend voorzitter Gwendolyn Rutten maakte de uitslag vrijdagmiddag bekend op de Melsensstraat 34, waar het hoofdkwartier van Open VLD is gevestigd. Egbert Lachaert haalt het met ruime voorsprong van de drie andere kandidaten: Bart Tommelein, Els Ampe en Stefaan Nuytten.

Van de 54.000 stemgerechtigde leden brachten er 16.129 een geldige stem uit. Er waren 89 blanco stemmen. 'Dat betekent dat de vereiste meerderheid neerkomt op 8.065 stemmen', gaf Rutten mee. Als geen enkele kandidaat de helft van de uitgebrachte stemmen achter zijn naam kreeg, zou een tweede stemronde volgen tussen de twee kandidaten met de meeste stemmen. Maar dat blijkt niet nodig.

Favorietenrol

Kamerfractieleider Lachaert haalde 9.784 stemmen of 61 procent. 'Daarmee is Egbert Lachaert de volgende voorzitter van Open VLD. Proficiat', zei Rutten. De Oost-Vlaming, die geruggensteund werd door vicepremier Alexander De Croo en de burgemeester van Kortrijk Vincent Van Quickenborne, maakte zijn favorietenrol in de eerste ronde dus overtuigend waar. Hij haalde dubbel zoveel stemmen als Tommelein, die met slechts 4.768 stemmen of 29,7 procent beneden de verwachtingen scoorde. Vlaams Parlementslid Ampe raakte aan 1.172 stemmen (7,3 procent). Outsider Nuytten haalde 307 stemmen.

De uitbraak van het coronavirus leek een 'geschenk' voor Tommelein, die als burgemeester van Oostende in de spotlights kwam te staan, terwijl de verkiezingscampagne bij Open VLD on hold was gezet. Maar Tommeleins boodschappen vielen niet altijd in goede aarde bij de eigen achterban. Eerst stond hij op de barricades om bezoekers weg te houden van de kust, dan volgde zijn voorstel om strandpasjes in te voeren en vervolgens bleek hij er niet in te slagen om de tweedeverblijvers weer naar hun appartement aan de zee te laten gaan.

Er was een sfeertje ontstaan dat het partij-establishment, dat zich rond de kandidatuur van Tommelein had verzameld, er alles aan leek te willen doen om Lachaert de overwinning te ontfutselen.

Er was ook een sfeertje ontstaan dat het partij-establishment, dat zich rond de kandidatuur van Tommelein had verzameld, er alles aan leek te willen doen om Lachaert de overwinning te ontfutselen. Zo werd bij de uitbraak van het coronavirus de interne verkiezing uitgesteld. En bij de start van de stemming bleken leden meerdere stemmen te kunnen uitbrengen, waarna nog meer verdachtmakingen over vervalsingen volgden. De mythische verhalen doken weer op over gesjoemel bij de interne stembusgang, waardoor destijds Jean-Marie Dedecker in 2004 de overwinning zou zijn ontstolen.

Grimmige sfeer

Het geeft de grimmige sfeer aan waarin Lachaert aan de macht komt bij Open VLD. De Vlaamse liberalen zijn diep verdeeld en het wantrouwen tussen de verschillende kampen is groot.

Nieuwe pikorde

De leden van Open VLD kozen niet alleen een nieuwe voorzitter, ze kozen ook een nieuw partijbestuur. En die verkiezing is een goede graadmeter voor de interne pikorde en interne machtsverhoudingen.

Alexander De Croo kreeg de meeste stemmen (12.051) achter zijn naam, waardoor hij Maggie De Block van de troon stoot. Met 7.974 stemmen staat De Block op de derde plaats. Ze moet ook de nieuwe voorzitter voor laten gaan. Lachaert kreeg 9.078 stemmen.

De nummers vier en vijf Bart Somers (7.081) en Patrick Dewael (6.800) voelen de hete adem van Vincent Van Quickenborne (6.696) in hun nek. Gwendolyn Rutten kreeg 5.253 stemmen achter haar naam, waarmee ze een negende plek binnenhaalde. Achter haar volgt Francesco Vanderjeugd (5.153), de running mate van kandidaat-voorzitter Bart Tommelein.

Tommelein was geen kandidaat voor het partijbestuur, waardoor hij helemaal uit de boot valt. Els Ampe haalde met 3.440 stemmen net de 20ste plaats, waardoor zij wel rechtstreeks verkozen is in het partijbestuur.

Het partijestablishment rond Rutten, met rond zich de getrouwen Bart Tommelein, Bart Somers, Mathias De Clercq en Patrick Dewael, zien de overwinning van Lachaert als een vijandige overname van de partij door stokebrand Van Quickenborne en De Croo. Team-Egbert had zich ook tegen de poging van Rutten en co. gekant om een paars-groene federale regering in de steigers te zetten.

Het verzet vanuit de blauwe basis tegen het paars-groene avontuur van het partij-establishment maakte dat Lachaert in een favorietenrol zat, al spraken de kandidaten af om de regeringsvorming buiten de kiescampagne te houden. De vraag is nu welke kaart Lachaert zal trekken bij de regeringsonderhandelingen die weer worden opgestart. Lachaert kan de breuk herstellen met de N-VA, al is het maar de vraag of Open VLD uiteindelijk niet naar de oppositiebanken verwezen wordt. Dat dreigt Lachaert dan te worden aangerekend.

De grootste uitdaging voor Lachaert wordt nu om intern alle neuzen weer in dezelfde richting te krijgen. Dat wordt niet eenvoudig, want bij de verkiezingen voor het partijbestuur - die een goed beeld schetsen van de interne pikorde - maken Lachaert, De Croo een Van Quickenborne een steile opmars, maar blijft de paars-groene strekking ook sterk vertegenwoordigd.

Lachaert reikte bij de bekendmaking van zijn overwinning alvast de hand. Hij maakte duidelijk dat hij een donkerblauwe koers wil varen, maar dat hij ook 'verbredend' wil werken en dat hij wil verbinden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud