Lachaert wil missie stopzetten

©BELGA

Einde missie, zo klinkt het in liberale kringen na het veto van de sp.a om nog verder met de Franstalige liberalen te onderhandelen. Een Vivaldi-regering blijkt daardoor niet levensvatbaar.

Door het veto van de sp.a-achterban om nog verder te onderhandelen met MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez over de vorming van een federale regering lijkt het game over voor Vivaldi. 'Einde missie', zo klinkt het in de entourage van preformateur Egbert Lachaert (Open VLD), die samen met sp.a-voorzitter Conner Rousseau de formatiegesprekken leidt.

De zeven Vivaldi-partijen zitten momenteel nog samen voor ultiem overleg. Maar de kans dat die gesprekken nog wat opleveren, wordt klein geacht. Later op de dag gaan Lachaert en Rousseau langs bij de koning, waar ze allicht zullen aansturen op het einde van hun missie.

Moment van de waarheid

Het afgelopen weekend moest het moment van de waarheid worden voor het Vivaldi-project. De preformateurs brachten de delegaties van de liberalen, de socialisten, de groenen en CD&V samen om de grootste knelpunten weg te werken en om een formateur aan te duiden, die later premier zou worden.

Tijdens het weekend speelde Bouchez het evenwel bikkelhard. Hij buit zijn terugvaloptie - de regering-Wilmès waarin zijn partij de premier en zeven ministers heeft - genadeloos uit. 'Als hij niet toegeeft, blijft ofwel Wilmès zitten, ofwel komen er nieuwe verkiezingen. Beide dingen vindt hij blijkbaar comfortabel en daarom wil hij geen toegevingen doen', zegt een onderhandelaar.

Gelekte begroting

Wat evenmin helpt, is dat almaar meer details over de Vivaldi-plannen uitlekken. Vorige week belandde de preformateursnota van Lachaert en Rousseau op de straatstenen, maandag kreeg De Tijd een begrotingstabel in handen. In die tabel worden de wensen van de verschillende partijen opgelijst, wat in 2024 neerkomt op 6 miljard euro aan nieuw beleid. Volgens een MR-bron is dat door het verder aanvullen van de tabel zelfs opgelopen tot 10 miljard euro.

Het verhogen van de minumumpensioenen tot 1.500 euro netto kost in 2024 bijvoorbeeld 2,3 miljard euro. Het optrekken van alle uitkeringen boven de armoedegrens 1,75 miljard. Het invoeren van een ondernemersaftrek voor zelfstandigen die met een eenmanszaak werken en die niet profiteren van de verlaging van de vennootschapsbelasting kost 400 miljoen euro.

'Die 6 miljard euro, dat is niet wat we gaan doen. Het is een keuzemenu: sommige uitgaven komen er integraal, andere gedeeltelijk en sommige niet', klinkt het bij een onderhandelaar. 'Bovendien moeten daar besparingsmaatregelen of nieuwe inkomsten tegenover worden gezet, maar een tabel daarover is nog niet uitgewerkt.'

Bij de liberalen leefde evenwel de vrees dat er nieuwe belastingen zouden komen. PS-voorzitter Paul Magnette zou daar aan tafel meermaals op hebben gealludeerd, maar sprak zich niet uit over het hoe en het wat. 'Constructieve ambiguïteit', vinden ze bij de MR, want de partij verdenkt Magnette ervan bewust vaag te blijven om de rekening later te presenteren.

Chantage

Door het harde spel van Bouchez en door de vele lekken werden de andere Vivaldi-partijen in een moeilijk parket gebracht. De sp.a heeft alvast geen zin meer om zich te laten chanteren, zo werd duidelijk op het partijbureau. 'Conner heeft als preformateur alles geprobeerd om de MR mee te krijgen in Vivaldi. De gebeurtenissen van zondagavond hebben duidelijk gemaakt dat dat onmogelijk is', zegt een Vlaamse socialist.

Conner heeft als preformateur alles geprobeerd om de MR mee te krijgen in Vivaldi. De gebeurtenissen van zondagavond hebben duidelijk gemaakt dat dat onmogelijk is.
Vlaamse socialist

De Vlaamse socialisten sturen aan op een andere formule, zoals het aan boord hijsen van het cdH in plaats van de MR. Voor Open VLD is dat evenwel een rampenscenario. De partij weigerde destijds mee te stappen in een paars-gele regering met de N-VA omdat ze de MR dan zou moeten lossen. Nu zonder de MR en zonder de N-VA verder gaan lijkt electorale zelfmoord.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud