Advertentie
Advertentie

Lagere energiefactuur voor 1 miljoen gezinnen

Minister van Energie Tinne Van der Straeten. ©Photo News

Twee keer zoveel gezinnen zullen volgnd jaar recht krijgen op sociale tarieven op hun energiefactuur. De federale regering reserveert daarvoor 176 miljoen euro.

De federale regering maakt 176 miljoen euro vrij om veel meer gezinnen een sociaal tarief voor gas en elektriciteit te geven. 'In totaal krijgen tot 1 miljoen Belgische gezinnen een lagere energiefactuur', zegt minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen).

Het sociaal tarief is het laagste energietarief op de markt. Vier keer per jaar bekijkt de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas de tarieven bij alle leveranciers. Daaruit worden de goedkoopste tarieven genomen en ook het huurgeld voor de elektriciteits- of aardgasmeter weg gelaten.

Vandaag helpt het 450.000 gezinnen om de elektriciteitsrekening en 270.000 gezinnen hun gasrekening te betalen. De regering wil die doelgroep nu automatisch uitbreiden naar iedereen die recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming. Dat zijn ongeveer 447.000 extra gezinnen.

Automatisch

'Mensen met een beperkt inkomen, of die zich in een kwetsbare situatie bevinden, krijgen automatisch recht op het sociaal tarief voor gas en elektriciteit. Veel gezinnen zijn extra kwetsbaar tijdens de coronacrisis. Op deze manier blijft voor hen de energiefactuur betaalbaar', zegt Van der Straeten. Ze werkte samen met minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) en staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open VLD) het voorstel uit.

Vooral eenoudergezinnen en alleenstaanden worden geholpen door de uitbreiding van de doelgroep.

Van der Straeten merkt op dat vooral eenoudergezinnen en alleenstaanden financieel geholpen worden door de uitbreiding van de doelgroep. Zij komen niet steeds in aanmerking voor het sociaal tarief omdat de voorwaarden zijn gebaseerd op het statuut, zoals begunstigden van een uitkering of een leefloon. Daardoor bereikt het tarief niet alle mensen die het moeilijk hebben om de energiefactuur te betalen.

Hoeveel voordeel hen dat zal opleveren is nog niet duidelijk. Het hangt af van hoe groot het verschil is tussen het huidig contract en de laagste tarieven op de markt. Simulaties leren dat het voordeel echter snel enkele honderden euro's per jaar kan bedragen, met uitschieters tot bijna 900 euro per jaar.

Kamer

De aanpassing van de elektriciteits- en de gaswet, waarin de categorieën van begunstigden van het sociaal tarief is vastgelegd, wordt dinsdag besproken in de Kamercommissie Sociale Zaken en donderdag goedgekeurd in de plenaire vergadering.

Begin volgend jaar moet dan het uitvoeringsbesluit worden geschreven. Er is in een budget van 176 miljoen euro uitgetrokken. Om praktische en budgettaire redenen gaat de regeling in vanaf 1 februari 2021.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud