'Landbouwers bereiden zich beter voor op hete zomers'

©BELGA

'Onze landbouwers bereiden zich almaar beter voor op hete zomers', stelt Vanessa Saenen, woordvoerster van Boerenbond, vast. 'Zo wordt regenwater steeds meer en beter gebufferd. Of men kiest voor teelten die beter bestand zijn tegen de hitte. Dat is het gevolg van een aantal hete zomers in het verleden.'

De gevolgen van de hinder door de hitte verschillen ook naargelang de streek, zegt Saenen. 'In sommige streken zullen de veehouders bijvoorbeeld de koeien 's nachts de wei op laten in plaats van overdag, of men voorziet beschutting op de weides en ventilatie in de stallen. Voorts maken boeren dezer dagen ook dankbaar gebruik van het 20-tal verdeelpunten van Aquafin waar gezuiverd afvalwater ter beschikking wordt gesteld van de landbouwers (of van openbare besturen).'

Echt in de gevarenzone zit de landbouw nog niet, vindt Saenen, temeer omdat er toch wat neerslag is gevallen in de voorbije periode, maar het blijft afwachten hoe lang de hittegolf nu zal aanhouden.

Fruitpluk

De droogte is geen goede zaak voor de dikte van onze appelen en peren, en er is het risico op zonnebrand voor het fruit dat aan de buitenkant hangt, zegt Filip Lowette, directeur van de Belgische Fruitveiling (BFV) in Sint-Truiden. Een van de maatregelen die bij de kersenpluk momenteel wordt toegepast is 's morgens heel vroeg beginnen te plukken, al om 4 of 5 uur, om dan tegen 11 uur als het erg warm wordt te stoppen. Vanaf woensdag wordt de aanvoer in de fruitveiling overigens stopgezet rond 13 uur, zodat men tegen 11 uur stopt met de pluk, zegt de directeur.

Dat is een goede zaak voor de vruchten, maar ook voor de mensen, want plukken in zo'n ongenadige hitte is uiteraard geen pretje.  Naast een nefaste invloed op de dikte van appels is er bij deze hitte ook risico op zonnebrand, zegt de directeur ven de Truiense fruitveiling. Appels die aan de buitenkant hangen, worden waardeloos door zonnebrand. Zelfde probleem bij de peren die dezer dagen normaal tot aan de oogst toch nog enkele millimeters moeten aandikken. 

Voor wat de kersen betreft, is de directeur zelf benieuwd wat de hittegolf als gevolg gaat hebben. 'Er wordt wel al heel vroeg op de dag gestart met de pluk', zegt Lowette. 'Al om vier of vijf uur 's morgens, om dan te stoppen als de hitte ondraaglijk wordt voor wie in de bomen moet klimmen.' 

Gelukkig is er vorige zaterdag nog zo'n 5 liter per vierkante meter uit de hemel gevallen, zegt Lowette. En 's morgens is er de dauw. Zolang de bomen nog vocht uit de grond kunnen halen, valt het nog mee. "En daarnaast wacht men wat langer dan gewoonlijk met het maaien van het gras. Hoger gras heeft een afkoelend effect." 

Dagrecord

In Ukkel is het kwik dinsdag gestegen tot 33,7 graden, een nieuw dagrecord. Dat meldt KMI-weerman David Dehenauw dinsdag op Twitter. Het vorige record dateert van 2013, toen het 31,4 graden werd. Volgens Dehenauw zullen ook woensdag en donderdag de dagrecords van de tabellen worden geveegd. Daar gaat het om records uit respectievelijk 1994 (33 graden) en 2006 (32,2 graden). Woensdag en donderdag worden temperaturen tot plaatselijk 39 en zelfs 40 graden verwacht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect