Legerbaas verdedigt dat studie F16's niet is doorgespeeld

Marc Compernol, de topman van het leger. ©BELGA

De topman van het Belgisch leger, generaal Marc Compernol, vindt het 'verdedigbaar' dat materiaalbeheerder kolonel Peter Letten in april vorig jaar de studie van Lockheed Martin over de levensduurverlenging van onze F-16's niet heeft doorgespeeld aan minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA).

Marc Compernol verklaarde dat woensdag in de Kamer, waar hoorzittingen aan de gang zijn over het dossier. Hij beschreef de materiaalbeheerder als een ingenieur met meer dan 25 jaar ervaring met F-16's.

Hij handelde als beheerder die vliegtuigen in de lucht moet houden, maar bovendien binnen de mindset van de politieke beslissing om de F-16's te vervangen. Verlengen was met andere woorden geen optie meer. Ook ging de studie enkel in op één deelaspect van een mogelijke verlenging, namelijk de metaalmoeheid, maar niet op de corrosie, radar, communicatie, operationele relevantie, enzovoort.

'De materiaalbeheerder heeft een beslissing genomen die ik verdedigbaar vind', aldus Compernol over de beslissing van Letten om de studie niet door te spelen naar Compernol of naar minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA). 'Heeft een kolonel de bevoegdheid om dat zelf te beslissen?', ging generaal Compernol voort. Hij legde uit dat het leger bestaat uit zowat 30.000 mensen, dat het met zeer uiteenlopende opdrachten bezig is en er honderdduizenden documenten circuleren. 'Om zo'n organisatie te beheren, moet je vertrouwen in de competentie van mensen om op hun niveau beslissingen te nemen', luidde het. 'Had ik hiervan geweten, dan hadden we hier waarschijnlijk niet gezeten, maar dat is niet relevant.'

Deontologische code

Voor Hendrik Bogaert (CD&V) had de informatie wel moeten doorsijpelen tot op het politieke niveau en het parlement. 'Ik begrijp dat dit technisch gesproken geen nieuwe informatie was', zei Bogaert, maar operationeel en politiek was het dat volgens hem wel. 'Ik ben niet uit op sancties of stenen gooien naar de betrokkene, maar dit is niet voor herhaling vatbaar.' De CD&V'er pleitte voor een deontologische code zodat militairen weten wat ze in de toekomst met dergelijke informatie moeten aanvatten.

Compernol gaf nog aan dat er binnen Defensie geen formeel klokkenluidersstatuut bestaat. Hij kondigde aan dat duidelijker zal worden aangegeven dat militairen met klachten of vragen steeds naar de Federale Ombudsdienst kunnen stappen. De klokkenluider van dienst in dit dossier, of althans de militair die de bal aan het rollen bracht, is luitenant-kolonel Rudi Decrop.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud