Advertentie

Legerleiding: 'Steun van militairen aan Conings is misplaatst'

©Photo News

Marc Thys, de nummer twee van Defensie, laakt de steunberichten van militairen aan de voortvluchtige Jürgen Conings. Over heel het land vonden zaterdag huiszoekingen plaats. Conings staat intussen ook internationaal geseind.

De zoektocht naar Jürgen Conings ging zaterdag de vijfde dag in. Nadat de federale politie vrijdagavond een huiszoeking had gedaan in Conings' woning in Dilsen-Stokkem, vonden zaterdag nog eens tien huiszoekingen plaats in heel het land. De doorzoeking van het Nationale Park Hoge Kempen is afgerond, zonder resultaat.

Intussen veroordeelt luitenant-generaal Marc Thys, de nummer twee in het leger, dat tussen de vele steunberichten voor Conings ook boodschappen van militairen zitten. 'Ik zie met lede ogen aan dat ook militairen van het Belgische leger zich scharen achter de steuncampagnes', tweet hij. 'Hij heeft met zijn gedrag en actie zijn eed van militair gebroken. Hij heeft de waarden van de organisatie volledig overboord gegooid.' Thys noemt de steun misplaatst.

Marc Thys, de nummer twee van Defensie. ©Photo News

Naast virtuele steun vond zaterdag ook een fysieke manifestatie plaats, georganiseerd door de mensen achter de Facebookgroep 'als 1 achter Jürgen', die intussen bijna 28.000 leden telt. Een honderdtal mensen verzamelden zich in Maasmechelen om hun steun uit te spreken voor de extreemrechtse militair, die met oorlogstuig aan de haal ging en bedreigingen uitte aan het adres van virologen en politici.

Het antiterreurorgaan OCAD houdt het algemeen dreigingsniveau in ons land voorlopig op niveau 2. Voor Conings, die het OCAD al langer als een potentieel gevaar beschouwt, geldt niveau 4. Dat is het hoogste dreigingsniveau en betekent 'heel ernstig'. 'We volgen de situatie op de voet', zegt het OCAD. 'Op basis van de beschikbare elementen in het onderzoek worden punctuele evaluaties opgesteld, dreigingsniveaus bepaald voor eventuele doelwitten en doelgerichte maatregelen genomen door het crisiscentrum.'

Conings wordt intussen ook internationaal gezocht. De naam en twee foto's van de voortvluchtige militair prijken op de website van de internationale politieorganisatie Interpol. De 46-jarige Conings staat in de lijst van 'wanted persons'. 'Dreigen met een terreuraanval tegen personen en het regime', staat er bij de beschuldigingen aan zijn adres.

Lachaert doet oproep aan Van Grieken

Open VLD -voorzitter Egbert Lachaert vindt dat Vlaams Belang de daden van Jürgen Conings moet veroordelen. Over de opmars van extreemrechts zei Lachaert op Radio 1 dat die ook 'gevoed wordt door sommige partijen'. Hij wees expliciet naar Vlaams Belang en riep partijvoorzitter Tom Van Grieken op om een signaal te geven aan zijn achterban.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud