Legertop komt pas na paasvakantie naar parlement

©rv

Pas als de audit van de Lockheed Martin-studie over de levensduur van de F-16's klaar is, komt de legertop naar het parlement. Daardoor lijkt de lont uit het kruitvat.

De voorbije dagen lag minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) zwaar onder vuur. Via de sp.a was uitgelekt dat de F-16-vliegtuigen zes jaar langer dan verwacht kunnen vliegen en dat het nog niet nodig is miljarden in te zetten om ze te vervangen. Een en ander bleek uit een studie van de vliegtuigbouwer Lockheed Martin. 

Vandeput beweert dat hij niet op de hoogte was van die studie. De legertop had hem met andere woorden onvoldoende geïnformeerd. De minister besliste daarop een audit aan te vragen. Die moet binnen drie weken klaar zijn, waarna de legertop naar het parlement komt.

Harold Van Pee, die de leiding heeft over de vervangingsprocedure van de F-16's, is bereid tekst en uitleg te komen geven. In Het Belang van Limburg geeft hij alvast aan dat de studie van Lockheed Martin 'overroepen is'. 'Ze vertelt niets nieuws. Je kan een oldtimer ook honderd jaar langer laten rijden. De vraag is wat je nog effectief met die F-16's kan doen. Deze studie gaat over de carrosserie, niet over het hele wapensysteem', zegt Van Pee, die bevestigde dat hij de studie eerder al inzag. 'We hebben het document bestudeerd, maar het is niet haalbaar.'

Doordat het wachten is op de audit en de getuigenissen van de legertop, lijkt de lont voorlopig uit het kruitvat. Er is wel blijvende schade aangericht. Vandeput moet verder als minister van Defensie, wetende dat hij zijn eigen militairen niet kan vertrouwen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud