Advertentie
Advertentie

Leonardo en Nomura houden staatsparticipaties tegen het licht

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). ©BELGA

De zakenbanken Leonardo en Nomura zijn geselecteerd om een inventaris en een financieel-strategische analyse te maken van de participaties van de staat. Dat vernam De Tijd.

De staatsholding FPIM vroeg een drietal weken terug in opdracht van het kabinet van minister van Financiën Van Overtveldt aan enkele zakenbanken offertes te maken om die analyse uit te voeren. Uit die groep banken werden Leonardo en Nomura geselecteerd.

De twee instellingen moeten de huidige en toekomstige participaties van de FPIM financieel en strategisch doorlichten. Wat is een bepaalde participatie waard? Hoeveel dividenden kan ze nog opleveren? Hoe evolueert de sector waarin het betrokken bedrijf actief is? De analyse moet dat soort vragen beantwoorden. Met andere woorden: de staat en FPIM informatie bezorgen om een beleid uit te stippelen.

De opdracht om de Belgische overheidsholding te vergelijken met haar Europese tegenhangers werd nog niet toegewezen.

Regeerakkoord

'Dit past in de uitvoering van het regeerakkoord. Het is geen enkele voorafname op wat er moet gebeuren met deze of gene participatie', zei men midden mei bij Financiën. 'De doorlichting moet garanderen dat toekomstige debatten en afwegingen op een gegronde manier en met kennis van zaken kunnen gebeuren.'

In het regeerakkoord staat dat de regering de FPIM wil gelasten met een reflectie over het 'actief beheer van overheidsparticipaties in functie van de schuldafbouw'. De overheidsholding zal de belangen van de overheid tegen het licht houden en mogelijk verkopen. Vooral de participaties in de financiële sector lopen in het vizier.

De staat is nog steeds de meerderheidsaandeelhouder van de telecomgroep Proximus (ex-Belgacom) en van Bpost. Voorts bezit hij 100 procent van Belfius en van de Nationale Loterij, alsook 10 procent van BNP Paribas. De FPIM zit ook in het kapitaal van Fluxys, Brussels Airport en enkele kleinere, niet-genoteerde bedrijven.

Het nieuws over de financieel-strategische analyse kwam kort nadat de regering-Michel heeft beslist om een daling van de overheidsparticipatie in Proximus en Bpost tot minder dan 50 procent (+1 aandeel) mogelijk te maken. Er werd ook beslist dat bestuurders van overheidsbedrijven niet meer zouden worden benoemd door de regering, maar door de aandeelhoudersvergadering. Dat geldt ook voor de voorzitter van de raad van bestuur en de voor de CEO.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud