Advertentie

Leterme: ‘Europa vergist zich over Arco'

Yves Leterme ©MAJA SUSLINS/BELGA

De gewezen premier Yves Leterme haalt fors uit naar de beslissing van de Europese Commissie over de Arco-waarborg.

Ex-premier Yves Leterme (CD&V) toont zich zeer kritisch over de beslissing van de Europese Commissie om de waarborg voor de Arco-coöperanten naar de prullenmand te verwijzen.

‘Het toekennen van die waarborg in de nasleep van de val van Dexia was en blijft een zeer verdedigbare oplossing. Wat de Commissie vindt, is geen wet van Meden en Perzen. Ze heeft zelf genoeg blunders op haar palmares’, zegt hij in een interview met De Tijd.

Leterme ging deze week in Stockholm aan de slag als nieuwe secretaris-generaal van Idea (Internationaal Instituut voor Democratische en Electorale Assistentie). Volgens Leterme was de Commissie mee verantwoordelijk voor de zwakte van het Europese bancaire stelsel.

‘Ze heeft bepaalde dingen gedaan en andere nagelaten te doen, waardoor de financiële sector extreem geliberaliseerd werd. Zes jaar na de beslissing van de Belgische regering klinkt het nu dat we geen waarborg hadden mogen geven. Daarbij gaat de Commissie er vlotjes aan voorbij dat er niet alleen geen alternatief was, maar ook dat ze zelf mee aan de basis lag van de implosie van het systeem. Ik ben dus zo vrij vragen te stellen bij het oordeel van Europa’, zegt de politicus die tijdens het losbarsten van de financiële crisis in de Wetstraat 16 huisde.

De christendemocraat benadrukt in het interview ook dat Bart De Wever (N-VA) een echte kans moet krijgen om mee de leiding van het land te nemen. 'Als je dan wordt tegengewerkt door een andere partij die de verkiezingen minstens niet gewonnen heeft, is dat een zuur dat invreet op de democratie. Het is geen goede zaak als de band tussen wat de mensen stemmen en wat ze krijgen te vaag is.’

'Nu zegt men: De Wever had maar voor de verkiezingen contacten moeten leggen, hij had maar wat actiever moeten zijn in de achterkamers. Maar je mag er in een democratie toch vanuit gaan dat stemmen tellen.’ 

Lees het volledige interview zaterdag in De Tijd

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud