Liberale basis verdeeld over coalitiekeuze

Kandidaat-voorzitter Francesco Vanderjeugd mengt zich in de debatten. ©BELGA

De basis van Open VLD is compleet verdeeld over de vraag of de partij in een regering zonder Vlaamse meerderheid kan stappen. Dat blijkt althans uit een ledenbevraging door kandidaat-voorzitter Francesco Vanderjeugd.

De burgemeester van Staden riep de 62.000 Open VLD-leden op deel te nemen aan een online enquête in het kader van de voorzittersverkiezingen, waarvoor hij voorlopig de enige kandidaat is. Tot nu kreeg hij 2.097 antwoorden binnen, op onder meer vragen die in volle regeringsonderhandelingen van belang kunnen zijn.

'Alles hangt van de inhoud af, maar ik geloof voorlopig niet dat een paars-groene regering een sterk economisch project kan realiseren zonder met belastingen te zwaaien.'
Francesco Vanderjeugd
Kandidaat-voorzitter Open VLD

Bijvoorbeeld: mag Open Vld in een federale regering stappen zonder meerderheid aan Vlaamse kant? De conclusie: de basis is sterk verdeeld. Zo wijst 51,15 procent van de respondenten een regering zonder Vlaamse meerderheid af, terwijl dat voor 48,85 procent geen probleem is. Ook over de mogelijkheid niet te kiezen tussen paars-groen en paars-geel en dus voor de oppositie te kiezen, is het standpunt niet eenduidig. Voor 45,65 procent is oppositie een optie, voor 54,35 procent niet.

Meer Vlaamse autonomie

Interessanter is dat 67,82 procent van de respondenten vindt dat er nood is aan meer Vlaamse autonomie. Net op dat punt is de partijtop vrij eenduidig. Die vindt dat er nu andere prioriteiten zijn dan een communautair rondje. 'Om het land te splitsen of te blokkeren zijn wij niet beschikbaar', tweette voorzitter Gwendolyn Rutten. Ook vicepremier Alexander De Croo maakte in 'Terzake' duidelijk dat de N-VA de roep om confederalisme moet opbergen. De prioriteiten zijn sociaal-economisch, zei hij.

Belastingen

Initiatiefnemer Francesco Vanderjeugd zegt de selectie uit zijn ruime bevraging nu publiek te maken 'om wat licht in het duister te laten schijnen op een moment dat mijn partij een keuze moet maken'. 'Mijn voorkeur blijft een regering mét een Vlaamse meerderheid, omdat je moet kunnen wegen om het sociaal-economische werk van Michel I verder te zetten. Alles hangt van de inhoud af, maar ik geloof voorlopig niet, samen met 51 procent van de respondenten, dat een paars-groene regering een sterk economisch project kan realiseren zonder met belastingen te zwaaien’, aldus de West-Vlaming.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud