Advertentie
Advertentie

Liberale bond wil taxshift van 6 miljard

ACLVB-voorzitter Mario Coppens pleit voor een nieuwe taxshift. ©BELGA

De liberale vakbond ACLVB staakt dinsdag niet mee met de socialistische ambtenarenbond. Maar hij daagt de regering-Michel wel uit met een voorstel voor eerlijker belastingen.

Sinds het aantreden van de regering-Michel hebben de vakbonden de mond vol over eerlijker belastingen, maar tot nog toe heeft geen enkele bond het aangedurfd daar een invulling aan te geven. De ACLVB, het kleinere broertje van het ACV en het ABVV, doet dat nu wel. De bond wil de lasten op de inkomsten uit kapitaal met 6 miljard euro verhogen om de belastingen op arbeid te verlagen en om publieke investeringen te financieren.

1. Progressief belasten van kapitaal

De bond mikt op een progressieve dual income taks. ‘Meestal wordt geopteerd voor het progressief belasten van de inkomsten uit arbeid en een vlaktaks op de inkomsten uit kapitaal, waarbij iedereen hetzelfde tarief betaalt’, zegt ACLVB-voorzitter Mario Coppens.

‘Wij kiezen ervoor om ook inkomsten uit kapitaal progressief te belasten, waardoor iemand die 4.000 euro aan inkomsten uit kapitaal haalt een lager belastingtarief betaalt dan iemand die 40.000 euro aan inkomsten heeft. Dat is eerlijker.’

2. Ook huurinkomsten en aandelen in vizier

De ACLVB mikt op alle kapitaalinkomsten die nu al worden belast, zoals intresten, aandelendividenden en opbrengsten uit het liquideren van een vennootschap. Daarnaast wil de bond ook de meerwaarde op aandelen en aandelen- en obligatiefondsen belasten, net zoals derivaten en huurinkomsten.

De eerste euro’s die iemand verdient uit kapitaal, worden belast aan 25 procent. Op de volgende schijf wordt 30 procent betaald. Voor de meeste Belgen houdt het daarmee op, te meer omdat spaargeld en de meerwaarde op de verkoop van kmo’s altijd aan 15 procent worden belast.

De bestaande vrijstelling op de spaarboekjes, waarbij spaarders op de eerste 940 euro aan spaarinkomsten geen belasting hoeven te betalen, wordt bovendien uitgebreid tot een algemene vrijstelling voor alle inkomsten uit kapitaal.

Enkel de rijksten zullen nog zwaarder worden belast. Vanaf een nog te bepalen bedrag worden bijkomende inkomsten uit kapitaal belast aan eerst 35 procent en vervolgens in de hoogste schijf aan 40 procent. Dat laatste tarief zal volgens de ACLVB enkel worden betaald door de rijkste 5 procent van de bevolking.

3. Lagere lasten op arbeid

Van de 6 miljard euro die de hervorming moet opleveren wil de ACLVB 4 miljard gebruiken om de lasten op arbeid te verlagen. Op de eerste 10.800 euro van hun jaarloon zullen de mensen geen belasting meer betalen. Die belastingvrije som ligt vandaag op een dikke 7.000 euro, waardoor die maatregel werknemers tot 500 euro per jaar kan opleveren.

Daarnaast zouden werknemers minder snel in de belastingschaal van 45 procent belanden, waardoor ze tot 400 euro per jaar meer kunnen verdienen. ‘Zo bereiken we dat de laagste lonen én de middenklasse erop vooruit gaan’, zegt Coppens.

De resterende 2 miljard euro gaat naar meer overheidsinvesteringen, wat de economie ten goede moet komen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud