Liberalen en groenen zetten preformateurs onder druk

De liberale voorzitters Georges-Louis Bouchez (MR) en Egbert Lachaert (Open VLD). ©BART DEWAELE/ID

De liberale en groene partijen zijn bezorgd over de institutionele voorstellen van de preformateurs Bart De Wever en Paul Magnette. Dat benadrukken de MR, Ecolo, Groen en Open VLD in een gezamenlijke mededeling.

De N-VA en de PS proberen hun bubbel van vijf met de christendemocraten en de sp.a uit te breiden naar een meerderheid in het parlement. Daarvoor spraken ze de voorbije weken afwisselend met de liberale en de groene partijen.

Het zint de MR, Ecolo, Groen en Open VLD niet dat ze tegen elkaar worden uitgespeeld. 'Iedereen is het beu in dit theaterstuk opgevoerd en gebruikt te worden. Dit gaat mislopen', klonk het woensdag al. Vandaag sturen de groenen en blauwen via een gezamenlijke persmededeling dezelfde signalen. Daarin vragen ze snel duidelijkheid van de preformateurs Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) over welke coalitie de twee preformateurs verkiezen.

Institutionele luik

Dat De Wever en Magnette groen en blauw voor het blok proberen te zetten, drijft de vier partijen steeds meer in elkaars armen. Naast de bubbel van vijf ontstaat zo een alternatieve blauw-groene bubbel. Haar zijn vooral de institutionele hervormingen, met de nadruk op de verdere regionalisering van bevoegdheden, die op tafel liggen een doorn in het oog.

De aanpak van de koninklijke opdrachthouders leidt tot een nog complexere structuur en instellingen. Dat model is niet het onze.
Groen, Ecolo, MR en Open VLD

'Bepaalde bevoegdheden kunnen worden geregionaliseerd, maar andere net geherfederaliseerd om de efficiëntie te verhogen', zeggen de vier in een gezamenlijke mededeling. 'De aanpak van de koninklijke opdrachthouders leidt tot een nog complexere structuur en instellingen. Dat model is niet het onze', zeggen ze.

Maandag worden De Wever en Magnette opnieuw op het koninklijk paleis verwacht. Omdat de liberalen en de groenen met een tegenzet komen, ziet het er niet naar uit dat de preformateurs een versnelling hoger kunnen schakelen in de federale formatie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud