Liberalen hinten op verkiezingen als plan B

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez en zijn Open VLD-collega Egbert Lachaert openen de deur voor verkiezingen. ©BART DEWAELE/ID

Als er tegen 17 september geen meerderheid is, moet worden nagedacht over verkiezingen, stellen de Vlaamse en Franstalige liberalen in koor.

De preformateurs Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) trekken om 11 uur naar de koning, nadat ze er niet in zijn geslaagd hun 'bubbel van vijf' (N-VA, PS, sp.a, CD&V en cdH) uit te breiden met de liberalen of de groenen. De verwachting is dat koning Filip overgaat op consultaties, want er zijn weinig alternatieven.

De tijd dringt wel. De restregering van premier Sophie Wilmès (MR), die met de MR, Open VLD en CD&V slechts 38 zetels in de Kamer vertegenwoordigt, kreeg het vertrouwen van de andere partijen in het parlement (buiten de N-VA, het Vlaams Belang en de PVDA) tot 17 september. Als er tegen dan geen nieuwe meerderheid in de steigers staat, of de regering van Wilmès niet versterkt raakt, zijn verkiezingen een optie, stellen de liberalen maandagochtend.

Het is dus niet aan de orde dat de regering-Wilmès in lopende zaken zou verder doen. Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert is daar in een interview met De Standaard categoriek over. 'Zowel wij als CD&V hebben duidelijk gemaakt dat die werkmethode geen optie is. Bij de MR beseffen ze dat het een dood spoor is. Week na week zouden we stemmingen verliezen in een oncontroleerbaar parlement.'

Als er niets concreets op tafel ligt op 17 september, begint volgens Lachaert de discussie wanneer verkiezingen mogelijk zouden zijn. Zelf stelt hij een datum 'ergens in 2021' voor. 'We mogen niet gedroomd hebben dat we de Kamer ontbinden en er zich dan een grote ­coronaopstoot voordoet. Dan zijn we echt stuurloos. Het zou een nachtmerrie zijn.' Al vindt hij wel dat 'de huidige ploeg versterkt moet worden om de crisis te managen'.

Ook Waals minister van Begroting Jean-Luc Crucke (MR) gaf in 'De Ochtend' op Radio 1 aan dat verkiezingen na 17 september geen taboe zijn. 'Het coronavirus is niet in vakantie. Je moet een stevige meerderheid voor een regering zien te vinden. Als er geen indicaties zijn dat we die vinden voor 17 september, dan zijn verkiezingen de enige oplossing.' Hij benadrukte wel dat dat niet de eerste keuze van de liberalen is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud