Liberalen trekken aan mouw PS

©Photo News

Na de mislukking van Bart De Wever en Paul Magnette om een regering in elkaar te boksen, trekken de liberalen aan de mouw van de PS. De bedoeling is Wilmès III op de been te brengen.

De preformateurs De Wever (N-VA) en Magnette (PS) brachten maandag hun eindverslag uit en boden de koning hun ontslag aan. 'De Koning houdt zijn beslissing in beraad en vat consultaties aan met de partijen die na de verkiezingen bij de politieke discussies betrokken werden', liet het Paleis weten.

De koning zag om 14 uur als eerste CD&V-voorzitter Joachim Coens, daarna sp.a-kopman Conner Rousseau. Daarna was nog een telefonisch contact met cdH-voorzitter Maxime Prévot, die op vakantie in het buitenland is, gepland. Dinsdag ziet hij de liberalen en de groenen. En zo koopt de koning tijd om te zien wat er nog mogelijk is.

Behoedzaam manoeuvreren

Zonder politieke consensus over hoe het nu verder moet, kan koning Filip moeilijk iets zelf in gang steken. De koning is niet echt aan zet, want er is nog altijd een regering die in het zadel zit. Het is maar omdat De Wever en Magnette het Paleis zelf weer inschakelden, nadat ze onderling een deal hadden gesloten, dat de koning weer in het formatiespel is gerold.

Maar zolang zich niemand aandient die denkt een goede kans te maken om alsnog een regering te vormen, is het voor koning Filip dus bijzonder behoedzaam manoeuvreren.

De voorzet die de preformateurs vrijdag en zaterdag al hebben gegeven is dat het nu aan de liberalen en de groenen is om het maar eens te proberen. Dat lijkt de logica zelve, want doordat groen en blauw zich aan elkaar hadden vastgekoppeld zat de missie van de preformateurs geblokkeerd. Het zat er niet meer in om Open VLD los te weken van de MR.

Meer tijd nodig

Die plotse blauw-groene alliantie bood echter onvoldoende vaste grond om aan een paars-groene regering, of een Vivaldi-coalitie, te beginnen. Er is meer tijd nodig, opdat Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert de bocht naar paars-groen kan maken. Tegenover socialisten én groenen dreigt het voor Lachaert nog veel moeilijker te worden om een blauwe stempel te drukken op een regeerakkoord.

Paars-geel moest eerst mislukken, alvorens paars-groen een kans maakt, wordt hier en daar gefluisterd.

Maar het is dus zeker niet uit te sluiten dat paars-groen of Vivaldi uit de as van paars-geel herrijst. Paars-geel moest eerst mislukken, alvorens paars-groen een kans maakt, wordt hier en daar gefluisterd.

Lachaert blijft er ook bij dat paars-geel wat hem betreft de eerste keuze is en blijft. Die deur leek afgelopen weekend nog op een kier te staan, want ook al gooiden de preformateurs vrijdag al de handdoek in de ring, toch wachtten ze tot maandag om hun ontslag aan de koning aan te bieden. En de koning was dan misschien wel op vakantie, hij was vanaf vrijdag 'beschikbaar'.

Geen discreet gesprek

Dat de preformateurs vrijdag de handdoek in de ring gooiden, was misschien wel een ultieme poging om Lachaert alsnog de sprong te doen wagen, want het alternatief van een paars-groene regering lag en ligt nog moeilijker voor de voorzitter van Open VLD. Maar het kwam afgelopen weekend niet tot een discreet gesprek tussen De Wever en Lachaert. Bij de N-VA zag men met lede ogen aan dat Lachaert alle energie stak in zijn eigen verdediging.

Paars-geel lijkt dus een afgesloten hoofdstuk te zijn, bleek ook uit de videoboodschap die De Wever de wereld instuurde, waarmee hij er een punt achter zet. Daarin zegt hij dat alles op tafel lag om tot een sterk regeerakkoord - met een lastenverlaging - te komen, maar dat de moed ontbrak. Dat is een sneer aan het adres van Open VLD-voorzitter Lachaert, zonder hem bij naam te noemen. Door te spreken over een lastenverlaging en het terugdraaien van de kernuitstap legt hij meteen de lat voor de liberalen hoog voor andere coalities.

Paars-geel is dus van de baan, al is het niet uitgesloten dat de bubbel van vijf opnieuw van zich laat horen, als tegen half september - als premier Sophie Wilmès (MR) opnieuw het vertrouwen vraagt - geen zicht is op een doorbraak. Dan kan de bubbel van vijf, met 70 zetels en met gedoogsteun van blauw of groen, mogelijks aan een 'relatieve meerderheid' geraken in het parlement.

Wilmès III

Maar zover zijn we nog niet, want ook de liberalen gaan nu na hoe ze de minderheidsregering-Wilmès kunnen uitbreiden. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez mikt niet op verkiezingen, maar op Wilmès III, luidt het.

Open VLD-voorzitter Lachaert zei maandag in De Standaard nog dat er eerder verkiezingen zullen volgen dan dat de liberalen in de regering-Wilmès blijven zitten. Ook MR-ondervoorzitter Jean-Luc Crucke waarschuwde in De Ochtend dat er verkiezingen volgen als er op 17 september geen meerderheid is gevonden.

Bouchez deed de speculaties over verkiezingen evenwel af als 'roddels en streken'. Hij zet in op de uitbreiding van de regering-Wilmès met de PS, waardoor de regering misschien nog geen meerderheid heeft, maar wel zwaar genoeg weegt om het parlement onder controle te houden. Pas als het werk van Wilmès III kan worden verzilverd wil Bouchez naar verkiezingen gaan. Dat is het scenario waaraan de liberalen werken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud