Licht op groen voor bankentaks

De federale regering zet het licht op groen voor de bankentaks. ©BELGA

De federale regering zet het licht op groen voor de bankentaks. De ministerraad keurde vrijdagochtend formeel het voorstel goed dat banken en verzekeraars dit jaar 100 miljoen euro moeten bijdragen aan de begroting.

Zoals eerder deze week al uitlekte, heeft de federale overheid een akkoord over de bijdragen die banken en verzekeraars dit jaar moeten doen aan de begroting. Vrijdagochtend gaf de ministerraad dan haar definitieve goedkeuring aan het voorstel van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).

Volgens dat voorstel moeten banken en verzekeraars vanaf 2015 structureel 100 miljoen euro bijdragen aan de begroting: 75 miljoen euro voor de rekening van de banken, 25 miljoen euro komt van de verzekeraars. 

Tax shift

'Onze samenleving heeft de voorbije jaren heel wat inspanningen gedaan om die financiële sector tegemoet te komen', klinkt het bij Van Overtveldt. 'Het is dus niet meer dan fair en billijk dat we nu op een moment gekomen zijn dat de financiële sector, na de crisis, zijn steentje bijdraagt aan de groei van de economie en de koopkracht via een verlaging van de lasten op arbeid'. 

Volgens Van Overtveldt is de bankentaks ook een onderdeel van de financiering van de tax shift, waarbij de lasten op arbeid verschuiven naar andere posten. 'Dit is een onderdeel van de financiering van de tax shift die reeds in uitvoering is, ten belope van 2 miljard euro. We laten de lasten op arbeid zo gevoelig dalen'. 

Kleine banken

De minister van Financiën maakt zich ook sterk dat het een evenwichtig akkoord is. Toch was er de afgelopen dagen de kritiek gegroeid vanuit de kleine banken dat deze bankentaks vooral op maat van de grootbanken is geschreven. Argenta, Crelan en Bank J. Van Breda halen aan dat klassieke spaarbanken in het nadeel zijn, omdat de taks indirect berekend wordt op basis van de spaardeposito's. 

Ook bij de oppositie klonk gisteren in de Kamer kritiek op het akkoord. Groen-voorzitster en -Kamerlid Meyrem Almaci toonde zich er ongerust dat het akkoord vooral de banken zou treffen die zich beperkten tot het verzamelen van spaardeposito's en het verlenen van kredieten.

Van Overtveldt counterde. Volgens hem zullen de grootbanken wel degelijke de grootste hap van de nieuwe bankentaks dragen. Hij weigerde tegelijk 'mee te stappen in het populistische discours' waarin banken aanzien worden als grote schuldigen van alle financieel-economische problemen. De totale bijdrage van de banken stijgt ook, van minder dan 1 miljard euro in 2014, naar zowat 1,3 miljard in 2015, besloot Van Overtveldt. Daarin zit ook de bijdrage van 350 miljoen euro aan het Europese Single Resolution Fund, wat een soort van Europese noodbuffer is voor falende banken. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud