Loketten NMBS blijven morgen dicht

©Photo News

De loketten van de NMBS-stations zijn vrijdag gesloten. Dat meldt de socialistische vakbond ACOD. De bonden zetten de staking door, nadat een ultieme verzoeningsvergadering met de directie niets heeft opgeleverd.

'De onderhandelingen tussen de NMBS-directie en het gemeenschappelijk vakbondsfront heeft de ongerustheid van het personeel over de aangekondigde sluiting van loketten niet weggenomen. Daarom zullen we morgen actie voeren met een loketstaking. De hinder voor de reizigers zal beperkt blijven', laat het socialistische ACOD Spoor weten. 

De staking komt er na de beslissing van de NMBS om de loketten in 33 stations in heel het land te sluiten. De bonden vrezen dat het herstructureringsplan zal leiden tot het verlies van honderden banen. Volgens de bonden zullen van de 924 loketbedienden die de NMBS in 2014 nog had, er in 2020 nog 374 overblijven.

'Voor de reizigers betekent dit dat ze in zo goed als alle gevallen geen toegang meer zullen hebben tot de stationsgebouwen en dat het contactpersoneel verdwijnt. De reizigers komen zo voor een gesloten deur te staan en kunnen zich enkel nog tot een automaat wenden', aldus het ACOD in een persbericht.

De loketten van de 33 getroffen stations gaan sowieso dicht. Maar nog een groot aantal stations, waaronder ook de grote van Brussel, Gent, Brugge, Kortrijk en Oostende, zullen zich uit solidariteit bij de staking aansluiten. Er worden door het personeel ook flyers uitgedeeld aan de reizigers. Het is sowieso de bedoeling dat de treinen gewoon rijden en de pendelaars zo min mogelijk hinder ondervinden. De vakbonden hebben ook afgesproken dat reizigers die hun ticket op de trein kopen, de gebruikelijke toeslag van zeven euro niet hoeven te betalen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud