Advertentie

Loonhandicap van België vermindert

Pieter Timmermans van het VBO (links) en Karel Van Eetvelt van Unizo op weg naar een vergadering van de sociale partners. ©BELGA

De loonkostenhandicap van België tegenover de buurlanden is in het tweede kwartaal met 0,3 procentpunt gedaald, omdat de stijging van de loonkosten in Duitsland versnelt. Dat heeft De Tijd berekend op basis van nieuwe cijfers van Eurostat.

De loonkosten per uur bij de Belgische bedrijven stegen in het tweede kwartaal met 1 procent tegenover dezelfde periode van vorig jaar. In Duitsland stegen de loonkosten met 1,9 procent en in Frankrijk met 1 procent. In Nederland daarentegen daalden de loonkosten met 0,4 procent.

Het gewogen gemiddelde van de loonkostenstijging in de drie buurlanden bedraagt 1,3 procent, becijferde De Tijd. Aangezien de loonkostenstijging in ons land 1 procent bedraagt, daalde de loonkostenhandicap met 0,3 procentpunt.

Advertentie

De relatief geringe stijging van de Belgische loonkosten is een gevolg van de erg lage inflatie en van de bevriezing van de reële lonen. Aangezien in Duitsland steeds meer stemmen opgaan voor hogere lonen, is er veel kans dat de loonkostenhandicap de volgende kwartalen blijft dalen. In het eerste kwartaal stegen de loonkosten bij ons nog sneller dan in de buurlanden.

De Centrale Raad voor het Bedrijfsleven voorspelde eind vorig jaar dat de loonkostenhandicap zou dalen van 4,8 procent in 2013 naar 3,8 procent in 2014. De partijen die onderhandelen over de vorming van een federale regering willen de loonkostenhandicap de komende jaren helemaal wegwerken via lastenverlagingen.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Formateur Bart De Wever vindt het tijd om het landingsgestel uit te klappen.
Federale onderhandelingen: de landing is nog niet in zicht
Dat Bart De Wever (N-VA) teruggrijpt naar een taxcut in zijn nieuwe sociaaleconomische supernota, valt slecht bij Vooruit. Ook CD&V en Les Engagés vinden de verdeling van de inspanningen nog altijd onevenwichtig.
Gesponsorde inhoud