Loonkosten België 15 procent hoger dan in buurlanden

BASF verkiest Ludwigshaven boven Antwerpen voor een grote investering. Een gevolg van de hoge loonkosten?

De tapijtproducent Balta zou liever wat meer vestigingen hebben in Turkije, BASF verkiest Ludwigshafen boven Antwerpen voor een grote investering, de bussenbouwer Van Hool gaat een deel van zijn productie naar de VS overbrengen. De verhalen van bedrijven die gebukt gaan onder de druk van de hoge loonkosten volgen elkaar in snel tempo op. Zijn werknemers in België echt te duur? En staat ons binnenkort een grote uittocht te wachten?

Dat de klaagzang van Belgische bedrijven over de hoge loonkosten niet overdreven is, bevestigt een studie van onder meer de Centrale Raad van het Bedrijfsleven en het VBO. De lonen van Belgische arbeiders en bedienden zijn niet alleen al jaren een pak hoger dan die in onze buurlanden, ze stijgen ook steeds sneller.

Volgens de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) zullen de Belgische loonkosten in 2011-2012 met gemiddeld 6,3 procent toenemen, tegenover gemiddeld 6 procent in Duitsland, Frankrijk en Nederland.

Het is ooit erger geweest. Tussen 1988 en 1994 stegen de Belgische loonkosten 10 procent sneller dan die in de buurlanden. Een wet van 1996 kon dat binnen de perken houden. Tenminste, tot 2005. Vanaf toen nam de kloof met de buurlanden opnieuw toe.

Volgens het VBO maken vooral externe prijsschokken, zoals de fors stijgende olieprijzen in 2008, 2011 en waarschijnlijk ook dit jaar, dat de inflatie een pak hoger uitkomt dan verwacht. Via het systeem van de automatische indexering vertaalt zich dat direct in een toename van de lonen. Het systeem van indexering hield sinds 2005 gelijke tred met de totale loonkostenontwikkeling in onze buurlanden. Daardoor was het de voorbije jaren niet mogelijk de loonontsporingen van voor 1996 te corrigeren. De loonkostenhandicap werd daardoor structureel.

Productiviteit

Niet alleen in verhouding tot onze buurlanden, maar ook in absolute cijfers is België het land met de hoogste loonkosten, berekende het Duitse economisch onderzoeksbureau IDW. Zwitserland, dat André Bouffioux van Siemens hieronder noemt als het allerduurste land, is niet in de studie opgenomen, maar wel onze buurlanden en Finland, Ierland, Italië en Spanje. België prijkte in 2010 bovenaan met gemiddelde loonkosten per uur van 39,3 euro. Dat is gemiddeld 15 procent duurder dan de drie buurlanden Frankrijk, Duitsland en Nederland.

‘Ach, onze dure arbeid wordt toch gecompenseerd doordat de productiviteit van onze bedrijven en werknemers zo hoog ligt’, klinkt het soms sussend. Maar ook die vlieger gaat niet meer op volgens de cijfers van de CRB. De voorbije 40 jaar heeft onze productiviteit door automatisering en technologie zo’n hoog niveau gehaald dat we daar nog nauwelijks kunnen stijgen. Daardoor kan die ook steeds minder de hogere loonkosten compenseren. Rekening houdend met onze tragere groei in productiviteit is onze loonhandicap sinds 1996 met 9,7 procent toegenomen in plaats van de 4,6 procent. Al bij al dus weinig redenen tot optimisme.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud