Loterij-baas trekt ten strijde tegen valse onlinegokprofielen

©Pim Ras/Hollandse Hoogte

De topman van de Nationale Loterij Jannie Haek is misnoegd over de manier waarop de Kansspelcommissie de goksector in België controleert. ‘Het beleid heeft gefaald.’

Dat minderjarigen nog steeds met valse identiteitsgegevens een account kunnen aanmaken en kunnen gokken op online kansspelen, noemt de topman van de Nationale Loterij Jannie Haek onaanvaardbaar. ‘Het is hallucinant dat private operatoren de voorbije jaren een deel van hun omzet op volstrekt illegale wijze hebben gerealiseerd’, schrijft hij in een brief die bij de klacht is gevoegd.

Die brief werd begin november al aan de Kansspelcommissie bezorgd. De Loterij-topman vroeg toen 70.000 valse internetaccounts onmiddellijk te blokkeren en te garanderen dat spelers zich niet langer met een fictieve naam, een verzonnen adres of andere nepgegevens bij online gokkantoren konden registreren. Dat is nog altijd niet gebeurd, aldus de Loterij.

Haek vindt de controle voor privéoperatoren beneden alle peil. ‘Als de Kansspelcommissie geen passende maatregelen neemt, heeft de Nationale Loterij het recht om dergelijke maatregelen via de gerechtelijke weg af te dwingen’, waarschuwde hij.

‘Bij ons zijn valse accounts niet mogelijk’, stelt Loterij-woordvoerster Kiki Vervloesem. ‘Minderjarigen en andere spelers die fictieve gegevens opgeven, worden gescreend. We controleren de gegevens met het rijksregister en als ze niet kloppen krijgen ze geen toegang. We vinden het vreemd dat de Kansspelcommissie niet dezelfde controles uitvoert.’

Kansspelbeleid

Haek noemt dat gebrek aan controle ‘een zwaar feit dat het volledige Belgische loterij- en kansspelbeleid ondergraaft. Het maakt het inconsistent en kan leiden tot Europese sancties’. Volgens hem riskeert de Nationale Loterij daardoor ‘grote schade te lijden, waaronder het verlies van haar monopolie’.

De topman van de Nationale Loterij Jannie Haek is boos op de Kansspelcommissie. Hij vindt het onaanvaardbaar dat mensen nog altijd met een fictieve naam kunnen gokken op het internet. Hij eist dat de Kansspelcommissie stappen onderneemt. Die zegt dat ze met de kwestie bezig is. Maar voor de Nationale Loterij is dat ‘too little, too late’.

De Kansspelcommissie verzekert al wekenlang dat ze met de kwestie bezig is. In januari werden 30.000 spelersprofielen geblokkeerd. De commissie erkende dat er hiaten zaten in de identiteitscontroles bij sommige goksites. Ze haalde aan dat ze van de Privacycommissie toestemming had gekregen om automatische controles via het rijksregisternummer uit te voeren.

De Nationale Loterij stelt echter vast dat de automatische controle er nog altijd niet is. ‘Er is nog altijd geen waterdicht systeem. De Kansspelcommissie deelt nog steeds tokens uit aan spelers die een account aanmaken op basis van valse gegevens. Daardoor worden die spelers niet alleen misleid, maar blijft de toezichthouder ook in gebreke om de door de wet opgelegde maatregelen uit te voeren’, klink het.

Licentie

Gevolg: de nieuwe kansspelwetgeving die zes jaar geleden in België werd ingevoerd, is ‘een lege doos’. ‘De meeste illegale operatoren van toen hebben een licentie gekregen waardoor ze dezelfde praktijken van weleer legaal kunnen voortzetten’, zegt Haek. Er is volgens hem ‘geen enkele afdoende controle’.

De nieuwe kansspelwetgeving is een lege doos.
jannie haek
topman nationale loterij

‘Ik geef toe dat het systeem om internetaccounts te controleren nog altijd in ontwikkeling is en voor verbetering vatbaar is’, zegt Peter Naessens van de Kansspelcommissie. ‘We zijn nu met twee voltijdse medewerkers bezig een realtimecontrole die op het rijksregister is aangesloten, te lanceren. We hopen op basis daarvan in juni een ontwerp van koninklijk besluit op te stellen, zodat het systeem voor eens en voor altijd verankerd wordt.’

Far West

Voor de Nationale Loterij is dat too little, too late. Een oncontroleerbare gokmarkt - of een ‘Far West van de kansspelen’ - kan het overheidsbedrijf missen als kiespijn. Haar marktpositie in die concurrentiële branche staat zwaar onder druk.

Vorig jaar zag de Loterij haar omzet met 3,4 procent dalen naar 1,17 miljard euro. En dit jaar moest ze 135 miljoen euro monopolierente ophoesten voor de overheid, 20 miljoen euro meer dan vorig jaar.

Er woedt al langer een open oorlog tussen de Nationale Loterij en de onlinegoksector. Met de klacht en de kritiek op de toezichthouder gaat die oorlog nu een nieuwe fase in. ‘De Kansspelcommissie heeft in haar beleid gefaald en mist elke slagkracht om de verenigde private gokoperatoren te reguleren in het belang van de consument’, vindt Haek.

De toezichthouder ontkent dat en wijst op zijn ‘volgehouden inspanningen’.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud